A Facebook felügyelőbizottsága dönt a tartalomeltávolítási kérelmekről

GettyImages-971974510
2021.04.15. 06:29
A felhasználók „fellebbezhetnek az őket érintő tartalom eltávolításáért.” Így már nem csak azok kérhetik a felülvizsgálatot, akiknek törölték a tartalmát, hanem azok is, akik töröltetni akartak. De van egy bizonyos apró betűs rész is…

Miközben világ izgatottan várja, a Facebook új felügyelőbizottságának kétségkívül legnagyobb döntését, hogy Donald Trump volt elnököt végleg kitiltják-e a vagy visszaengedik a közösségi hálóra - a testület újabb terhet vett a vállára.

Április 13-tól a felügyeleti testület elfogadja azoknak a felhasználók fellebbezéseit, akik a tartalom eltávolítását várják a Facebookról - derül ki a honlapjukon publikált közleményből.

Mit csinál a felügyelet?

A  felügyelőbizottság egy olyan független szerv, amely felülvizsgálja a Facebook tartalom moderálási döntéseit. A felhasználók hozzájuk nyújthattak be fellebbezést, amikor tartalmukat eltávolították, és kimerítették a minden fellebbezési lehetőséget.

A felhasználó által eltávolítani kívánt tartalom folyamata hasonló lesz a visszaállításhoz. Van azonban különbség.

Miután a felhasználó tartalmat jelentett a Facebookon, lehetősége lesz fellebbezni a cég döntése ellen. Miután a Facebookon belüli végső fellebbezés kimerült, a felhasználó megkapja a felügyelőbizottság referenciaazonosítóját, amelyet megadhat, amikor a testülethez fordul. Ezután a felügyelőbizottság dönt róla, hogy megvizsgálja-e az esetet, és elemzi, hogy a szóban forgó tartalom „sérti-e a Facebook közösségi normáit és értékeit, valamint a nemzetközi emberi jogi normákat”.

Szemben a bejegyzések visszahelyezésére irányuló fellebbezési eljárással, amelyhez egyetlen, az eltávolított tartalmat közzé tevő személy fellebbezhet, nyilvánosan elérhetp tartalom eltávolítását több felhasználó is kérheti a Facebook felügyeletétől - az ilyen esetket egyesítik.

A felügyelőbizottság az ilyen esetekben nem adnak ki információt a tartalom eltávolítását kérők kilétéről, hacsak erre kifejezetten engedélyt nem kaptak.

Megint csak az apró betűs rész a lényeg

Vajon mindez azt jelenti, hogy mostantól kezdve akkor bárki esélyesen visszakaphatja a törölt posztjait, vagy profilját, ha tényleg arról van csak szó, hogy az algoritmus tévedése, vagy emberi rossz megítélés kapcsán történt az eltávolítás? Erről azért nincs szó... Felmentünk ugyanis az „Oversight Board” weboldalára és tüzetesen áttanulmányoztuk azt, és egy apróbetűvel szedett részben ezt olvashatjuk: 

„a felügyelet csak nagyon kis számú panaszt vizsgál meg.”

Ez pedig azt jelenti, hogy nyilván csak nagyon indokolt és fontos esetekkel foglalkoznak. Donald Trump, vagy valamilyen más közéleti személyiség esete nyilván ide tartozik, de a „mezei halandó” - a legtöbb esetben - ismét csak a gépi algoritmusokkal kommunikálhat.

Már lassan három éve működik

A Facebook először 2018-ban adott hírt az igazgatóság május 6-ai megalakításáról. 2020 közepére a cég bejelentette az igazgatóság kinevezettjeit, akik az ideológiai spektrum minden részéről válogattak. A felügyelőbizottság megosztotta az első eseteket, amelyekről az év végéig döntene, és 2021 januárjában nyilvánosságra hozta az említett ügyekre vonatkozó döntéseit.

Addig is várjuk a Donal Trumpról fiókjával kapcsolatos végső döntést.

(Mashable)

(Borítókép: Alexander Koerner / Getty Images)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM