Paszkál
10 °C
15 °C

Az Európai Bizottság túl kockázatosnak tartja a mesterséges intelligencia használatát

2021.04.22. 06:02

Az Európai Bizottság szerdán közzétette a mesterséges intelligencia (MI) szabályozására vonatkozó tervét, amelynek elsődleges célja, hogy korlátozza a magas kockázatú alkalmazások használatát.

A bizottság – írja az MTI – a javaslatcsomagja értelmében elfogadhatatlan kockázati tényezőnek számítanak az olyan MI-rendszerek, amelyek veszélyeztetik az emberek biztonságát, megélhetését, ezeket a testület betiltaná, a tiltást kikerülő vállalatokat pedig magas pénzbírsággal sújtaná. A testület ugyancsak magas kockázatúnak minősíti azokat a technológiákat, amelyek veszélyeztetik az uniós jogok által védett olyan alapvető értékeket, mint a szabadságjogok és a magánélethez való jog. Ilyenek például a

  • bűnüldözés és igazságszolgáltatás területén,
  • migrációs kérelmek elbírálásakor,
  • sebészeti beavatkozásoknál,
  • munkaerő-toborzásnál

használt bizonyos alkalmazások, illetve a nyilvános helyeken alkalmazott biometrikus azonosítórendszerek.

Az ezekbe a kategóriákba eső szoftverek szigorú követelmények hatálya alá tartoznának. A bizottság szerint a szigorú szabályok nem vetik vissza a technológiai innovációt Európában, inkább előmozdítják azt a köz- és magánszféra közötti partnerségek és a kutatási hálózatok uniós finanszírozása által.

A szabályozási javaslat felvázolja, hogyan lehet úgy felgyorsítani a beruházásokat a mesterséges intelligenciába, hogy az hasznos legyen a koronavírus-járvány utáni helyreállítás szempontjából, és ösztönözze a tagállami mesterségesintelligencia-stratégiák végrehajtását.

A javaslat az MI-szabályozás mellett a gépipari termékek biztonsági kockázataira is kitér. A felhasználók biztonsága érdekében a magas kockázatú gépekre vonatkozóan osztályozási szabályokat, a lényegesen módosított gépipari cikkek esetében pedig megfelelőségértékelést vezetne be.

A bizottság javaslatát az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak rendes jogalkotási eljárás keretében kell elfogadniuk, ezt követően a rendeletek az Európai Unió egészében közvetlenül alkalmazandók lesznek.