Bernát, Felícia
EUR 384,12 Ft
USD 364,18 Ft
8 °C
30 °C

Nálunk is megjelent a krími-kongói vérzéses lázat okozó kullancs

2021.04.29. 12:10

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontja új programjában a kutatók a lakosság bevonásával térképezik fel a krími-kongói vérzéses láz terjesztőjeként ismert Hyalomma kullancsok terjedését. Az ökológusok a közösségi tudomány (citizen science) jegyében létrehozott Kullancsfigyelő honlapra beérkező lakossági információk felhasználásával monitorozzák az Európában is egyre gyakrabban előforduló, emberre veszélyes faj hazai jelenlétét – tájékoztatta az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat az MTI-t.

A klímaváltozás az élőlények vándorlását is eredményezi. Ez az Európát is érintő folyamat már elkezdődött, hatásait és a mértékét azonban nehezen lehet megjósolni. Ennek egyik következménye a Hyalomma kullancsok megjelenése. Ezek az eredetileg Magyarországtól délebbre őshonos kullancsok többféle veszélyes kórokozót képesek hordozni és terjeszteni, köztük a krími-kongói vérzéses lázat okozó vírust.

A Hyalommák a hazánkban élő kullancsokhoz hasonlóan vérszívás útján táplálkoznak. Eredeti élőhelyükön, a Földközi-tenger mentén, Afrikában és Ázsia déli részén gyakran tömegesen élősködnek lovon, szarvasmarhán, de előfordulnak kisebb testű állatokon, valamint az emberen is. Ez a csoport több tulajdonságában is eltér a Magyarországon megszokott kullancsoktól: ilyen például a nagyobb testméret, valamint a sávozott láb.

A Hyalomma kullancsot leginkább az általa terjesztett vírus teszi hírhedtté. Az Európában is egyre gyakrabban előforduló krími-kongói vérzéses láz komoly gondokat okoz a kullancs eredeti élőhelyén, ahol esetenként fertőzési gócpontok is kialakulhatnak. A betegség ezeken a területeken komoly egészségügyi kockázatot jelent, mivel kiemelkedően magas, nagyjából 30 százalékos halálozási aránnyal jár.

A fertőzés emberek körében a vírussal fertőzött állatok feldolgozása, fogyasztása során, a vérrel való kontaktus útján terjed, ezért az állattartásban dolgozók vannak a legnagyobb kockázatnak kitéve.

A Hyalomma kullancsok helyi feltérképezését már több kutatócsoport is megkezdte Európában. Ezek a kutatások a lakosság segítségével, a laikusok által beküldött minták, fényképek felhasználásával készülnek. A felmérések alapján Hyalomma példányokat találtak többek között Csehországban, Németországban és Svédországban is.

Az Ökológiai Kutatóközpont most egy hasonló programot indít, azt kérik a lakosságtól, hogy az idei kullancsszezonban talált példányokat a megszokottnál tüzetesebben figyeljék meg és amennyiben Hyalomma egyedet találnak, jelezzék a kutatóknak. Az azonosításról és a beküldés módjáról további információ a már fentebb hivatkozott Kullancsfigyelő honlapon találhatók.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek