Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Új elemmel bővült az otthonfelújítási program

2021.04.30. 13:56

A szabályozott szellőzési rendszerekre az egyre jobban szigetelő nyílászárók miatt van szükség. A szinte tökéletes légzárású, hőszigetelt, korszerű nyílászárókon, nemcsak a hideg nem jut be az otthonokba, hanem friss levegő sem. Megszűnik a természetes szellőzés, a helyiség levegőtlenné válik, nő a páratartalom, ami penészesedéshez és egészségügyi kockázatok egész sorához vezethet, ezért biztosítani kell az ilyen helyiségek szellőzését.  Erre a problémára kínálnak megoldást a szabályozott szellőzési rendszerek, amelyek kialakítására   az április 21-én életbe lépett 183/2021. számú kormányrendelet alapján immár az otthonfelújítási  támogatás is igényelhető.

szabályozott rendszerek   lényege, hogy éppen annyit és ott szellőztetnek, amennyi szükséges. Ezeknél a rendszereknél a szellőzés intenzitása általában a levegő minőségétől függ. Az intelligens technológia érzékeli, mikor kell több levegőt beengedni kintről és többet elszívni bentről – mondta el érdeklődésünkre Király Tamás gépészmérnök.

Egy ilyen szabályozott rendszer egyrészt a friss levegőért felelős légbevezetőkből áll, amik biztosítják a szobák esetén az igények szerinti, szükséges levegőmennyiséget. A légbevezetők lehetnek nyílászárókra vagy falátvezetésbe szerelt páraszabályozott légbevezetők. A párával és szagokkal terhelt levegő eltávolítása érdekében az elszívást a kiszolgáló helyiségeken keresztül kell megvalósítani, ilyen például a konyha és fürdőszoba központi elszívással. A bonyolultabb hővisszanyerős rendszerek újrahasznosítják az elvezetett melegebb levegőt, ami jelentős energiamegtakarítással jár.

A lakásfelújításnál még kevesen gondolnak a szellőztetés fontosságára, sokan intézik el a problémát azzal, hogy majd gyakrabban szellőztetnek. Csakhogy így nem kompenzálható a természetes filtráció hiánya, ráadásul a gyakorlatban nem is igazán működik, mert ha belegondolunk, télen nem szívesen nyitjuk ki ablakainkat és hűtjük le rendszeresen a meleg lakást

mutatott rá a légtechnikai szakember, hozzátéve, hogy amikor a nem megfelelő szellőzés hiányában elfogy a friss levegő a lakásban, a fürdés, a mosás vagy épp a főzés alatt felszabaduló pára bent reked.

Egy átlagos családnál ez naponta több liter pára, víz is lehet. 

A magas páratartalom a hidegebb felületeken páralecsapódásokhoz, hosszabb távon penészesedéshez vezethet, ami amellett, hogy nem esztétikus, súlyos problémák forrása lehet.

Az Indexnek nyilatkozó szakember elmondta, hogy a z otthonfelújítási program keretében igényelhető támogatás mértéke a páraszabályozott rendszerek esetén is a számlával igazolt felújítási költségek 50 százaléka, de legfeljebb 3 millió forint.

Egy kontrollált szellőzési rendszer kezdő bekerülési költsége néhány százezer forint, míg egy hővisszanyerős rendszer másfél-két millió forintba kerülhet, de a lakásfelújítási támogatás igénybevételekor érdemes számolni a kivitelezés költségével is. A kisebb páraszabályozott rendszereket lakásfelújításnál könnyebb megoldani, hiszen a légbevezetőket utólag is be lehet építeni az ablakba vagy a falba, míg a hővisszanyerős változat sok esetben fizikailag kivitelezhetetlen.