Visszaszámlálás: itt nézheti élőben, hol fog becsapódni a kínai rakéta

2021.05.08. 21:12

Mint az korábban megírtuk, a Hosszú Menetelés–5B rakéta segítségével juttatta fel az űrbe Kína április végén a leendő űrállomása főmodulját. A fellövés után a hordozórakéta ideiglenes pályára állt, és megkezdte a „süllyedést”, de a visszatérést alapvetően a gravitációra bízták. Félő, hogy a légkörben el nem égő darabjai lakott területen is becsapódhatnak

Bár a kedélyek csillapítása végett a kínai külügyminisztérium közölte, hogy ez nagyon valószínűtlen, tavaly egy hasonló esetben, amikor egy másik Hosszú Menetelés–5B visszatért a földre, Elefántcsontparton, lakott területen hullottak le az el nem égett darabjai. Több épület megrongálódott, csak a csodával határos módon nem sérült meg senki. 

A CosmoSapiens YouTube-csatornája élőben közvetíti, hogy várhatóan merre fog földet érni a kínai rakéta. Ezek alapján jelenleg Mongólia és Kína hátárán várják az űrtörmeléket. Az adatok azonban folyamatosan, szinte másodpercenként változnak.

Az amerikai Aerospace Corporationnek a légköri belépésre és űrtörmelékre szakosodott központja (CORDS) Új-Zéland mellé lőtte be a visszatérést. A CORDS hangsúlyozza, hogy ez csak feltevés, igazából a jelenlegi föld körüli pályáján a hordozórakéta bárhol beléphet a légkörbe. 

A kínai hatóságok azonban már most figyelmeztetést adtak ki, mert a törmelékek nagy részét az ázsiai országba várják becsapódni. A  kínai Hosszú Menetelés–5B  nem az első olyan hordozórakéta lenne, ami lakott területen ért földet. Egy évvel ezelőtt a a szintén Hosszú Menetelés névre hallgató rakéta légkörben el nem égett darabjai Elefántcsontparton rongáltak meg több épületet.  • Bérelnék
  • Bankszámla