Nem leszünk annyira rosszul, ha különböző vakcinákkal oltanak

2021.05.13. 17:46 Módosítva: 2021.05.13. 17:48

Nagyobb valószínűséggel számolnak be enyhe és mérsékelt mellékhatásokról azok a felnőttek, akiknél felváltva alkalmazták az AstraZeneca és Pfizer/BioNTech  koronavírus elleni vakcináját – derült ki az Oxfordi Egyetem vezette kutatás előzetes eredményeiből.    

A mellékhatások között hidegrázást, izomfájdalmat, fejfájást tapasztaltak gyakrabban a két különböző vakcinával beoltottak. A mellékhatások azonban nem tartottak hosszú ideig, és más biztonsági kockázatot nem észleltek a kutatók.

Ez egy nagyon érdekes eredmény, nem igazán erre számítottunk 

– idézte Matthew Snape professzort, az Oxfordi Egyetem vackinafejelsztő részlegének tagját a BBC hírportálja. Az egyetem februárban indította Com-Cov nevű tanulmányát, hogy megvizsgálják, hosszabb immunizáló hatást biztosíthat-e az, ha az oltás második dózisát másfajta vakcinából kapja meg a beoltott. Azt is tudni akarták a kutatók, hogy az oltások keverése jobb védelmet nyújt-e az új mutációk ellen, valamint lehetséges-e felcserélni az oltásokat, ha valamelyikből akadozik az ellátás.

A kutatásba 850 önkéntest vontak be, valamennyien 50 év felettiek voltak. A teljes eredményt várhatóan júniusban hozzák nyilvánosságra, az előzetes eredményeket a The Lancet című orvostudományi folyóiratban tették közzé. Azok közül, akik az AstraZeneca vakcinájából négy hét különbséggel egy-egy adagot kaptak, minden tizedik jelentett lázat a második adag oltás után. Ha azonban egy-egy AstraZeneca- és Pfizer-oltást kaptak, ez az arány 34 százalékra emelkedett.

Ugyanez a különbség volt kimutatható más tünetek, mint a hidegrázás, fáradtság, fejfájás, izomfájdalom és rossz közérzet esetében 

– közölte Snape professzor, aki azt is elmondta, hogy áprilisban a tanulmányt kiterjesztették további 1050 önkéntesre, akiknél a Moderna és a Novavax oltás kombinálását vizsgálják az AstraZeneca és a Pfizer vakcinájával.

Ontario és Quebec kanadai tartományok korábban bejelentették, hogy a közeljövőben a tervek szerint két különböző oltást adnak be az AstraZeneca-vakcina ellátásának bizonytalansága és az oltás okozta vérrögképződéses esetek kiváltotta aggodalmak miatt.  • Tippek
  • Árfolyam