Amerika leveszi a Xiaomit a feketelistáról

2021.05.13. 06:14
Mégsem kínai kommunista katonai vállalat.

A Xiaomi és az Egyesült Államok kormányának megegyezése nyomán a kínai elektronikai gyártó lekerülhet a korlátozó listáról, amelyre idén januárban, Donald Trump elnöksége végén került.

Mint ismert a Xiaomi az amerikai védelmi minisztérium kínai kommunista katonai vállalatok közé sorolta, ami miatt lehetett benne amerikai tulajdonrész és a tőzsdei kereskedésből is eltávolították. A meglévő befektetésiket idén novemberig kellett volna értékesíteniük az amerikai tőkéseknek. 

A Xiaomi tagadta, hogy bármilyen köze lenne a kínai hadsereghez és a lépés miatt pert indított, de a bíróság még a per indulása előtt hatályon kívül helyezte a tiltást, ami megfogalmazásuk szerint "véletlenszerű és önkényes" volt. A megegyezés értelmében május 20-tól semmisé válik a korábbi besorolás és felek befejezik a pereskedést.

Xiaomi bolt Hongkongban
Xiaomi bolt Hongkongban
Fotó: SOPA Images / Getty Images Hungary

A hírt sem a Xiaomi, sem a Pentagon nem kommentálta. A kínai külügyminisztérium szóvivője pedig nem értesült a megegyezésről. A cég részvényeinek árfolyama a hír nyomán 6 százalékkal nőtt a hongkongi tőzsdén.

(Bloomberg, Reuters, The Verge)  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön