Írország továbbra is keményen támadja a Facebookot

GettyImages-1230866291
2021.05.14. 21:21

Kevés az esélye, de lehet, szeptemberben bejelenti a kivonulását Európából a Facebook, miután még mindig nem sikerült dűlőre jutnia az ír adatvédelmi hatósággal (DPC). A MarketWatch beszámolója szerint ugyanis az írek nem nézik jó szemmel, hogy a Facebook az európai felhasználók adatait az Egyesült Államokban lévő szerveire viszi át. 

A Facebook megtámadta ezt a döntést, ám azt a legfelsőbb bíróság elutasította az eljárás alatt felhozott igényeit. A vállalatnak most szeptemberig maradt ideje eldönteni: vagy létrehoz az Európai Unión belül egy szerverparkot, vagy kivonul a piacról.

Kapcsolódó

Pénzért kínálták félmilliárd Facebook-fiók adatait, eljárás indult az ügyben

Ha már megtörtént az adatlopás, úgy gondolták, felesleges értesíteni a felhasználókat.

Alig egy hónapja számoltunk be egy nemrég igen nagy port kavart adatszivárgási botrányról, melynek során nem kevesebb, mint 533 millió Facebook-felhasználó 2019-ben megszerzett személyes adatait osztották meg nyilvánosan. 

Az ír adatvédelmi hatóság jogi kezdeményezése egyébként nem az első, ugyanis az ügy kapcsán uniós adatvédelmi vizsgálat is indult, ám ez mégis a legnagyobb jelentőségű, ugyanis Írországban működik a Facebook európai uniós működését koordináló leányvállalata. 

(Borítókép: A Facebook írországi székhelye Dublinban Fotó: GettyImages)  • Tippek
  • Lakáshitel