Tarajos dinoszauruszok eddig ismeretlen faját azonosították

2021.05.14. 22:11

A tarajos dinoszauruszok új faját azonosították Mexikóban, miután csaknem tíz éve megtalálták egy 72 millió éve fosszilizálódott egyed maradványait – közölte a mexikói Országos Antropológiai és Történeti Intézet (INAH).

A Tlatolophus galorum nevet kapott új fajt koponyája 80 százalékának helyreállítását követően sikerült tarajos fajként azonosítani, a szakértők ugyanis ekkor tudták összehasonlítani a maradványokat más, hasonló típusú dinoszauruszokéval.

A Mexikói Nemzeti Független Egyetem specialistáinak részvételével zajlott kutatás 2013-ban kezdődött, amikor közép-mexikói Coahuila államban felfedeztek egy ízelt farkat. Amikor feltárták a farokrészt, tovább ástak a helyszínen.

Combcsontot, lapockát és egyéb csontokat találtunk, valamint a dinoszaurusz testének elülső részéről származó csontokat és csonttöredékeket is gyűjtöttünk és elemeztünk

– mondta Alejandro Ramírez, a kutatásban részt vevő szakértő.

A paleontológusok így feltárták a mintegy 1,32 méteres dinoszaurusz taraját és a koponya más részeit: az alsó és felső állkapcsot, a szájpadlást és az agykoponya nevű részt – számolt be az MTI.  • Hírek
  • Lakáshitel