Tíz perc az űrben majdnem 700 millióért

2021.05.20. 07:43

Az eddig legtöbbet ajánló 2,4 millió dollárt (690 millió forint) fizetne egy helyért a Blue Origin első űrutazásán – jelentette be Jeff Bezos amerikai milliárdos űripari vállalkozása.

A vállalat július 20-ra hirdette meg első, legénységgel tervezett űrutazását a New Shepard nevű űrhajóval. Az egyik helyre május 5-én meghirdetett árverés első fordulójában a világ 135 országából több mint 5200 ajánlat érkezett a szuborbitális űrkirándulásra.

Az Amazon internetes óriáscég alapítójának űripari vállalkozása nem közölte, hogy mekkora volt a legmagasabb ajánlat az első fordulóban, csak azt, hogy a második forduló 1,4 millió dolláros kikiáltási árral indult. Az online aukció június 10-ig tart, a győztes nevét június 12-én, élőben közvetített végső liciten teszik közzé, a bevételt az űripari vállalat fiatal tudósokat támogató alapítványa kapja.

A New Shepard indítását július 20-ra, az Apollo-11 Holdra szállásának napjára tervezik.

A tízperces úton az űrhajó mintegy száz kilométer magasra repíti az utasokat, majd visszatér a Földre.

Egyelőre nem tudni, hogy ki lesz a többi utas, és azt sem, hogy ők mekkora részvételi díjat fizetnek, de az biztosnak látszik, hogy 200 ezer dollárnál többet.

Az űrhajó, amely mintegy háromszor magasabb, mint egy Boeing-747-es repülőgép, hat embert képes szállítani. Az űrkapszula a legnagyobb, amelyet valaha a világűrben használtak.  • Tippek
  • Babaváró hitel