Szenzációs magyar felfedezés, új anyagot hoztak létre a Miskolci Egyetemen

2021.05.20. 17:30

A Miskolci Egyetemen új anyagot fejlesztettek műanyaggal kevert kávézaccból – közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel csütörtökön. 

A zseniális ötlet és annak megvalósítása két fiatal mérnöké, akik a kávézacc újrahasznosítását valósították meg. Az általuk kidolgozott technológiával egyedi tárgyakat, akár divatos lámpaburát is lehet készíteni 3D technológiával. 

A két feltaláló, Borsodi Eszter és Tamási Kinga fejében kávézás közben született meg az ötlet, amikor megfigyelték, hogy milyen sok zaccot dobnak ki az éttermekben. Azt már korábban is tudták, hogy ennek az anyagnak számos jótékony hatása van. 

A páros által kimunkált technológiával jutottak el a 3D nyomtatáshoz, ezzel pedig szinte bárki képes lehet arra, hogy méretarányos, látványos modelleket készítsen, hiszen az egyik legrugalmasabb és legköltséghatékonyabb megoldás. 

Használható designer termékek, ajándékok, makettek, egyedi tárgyak, prototípusok, alkatrészek előállításához is.

A közlemény arról is tájékoztat, a találmány előnye, hogy az ötletek még azelőtt tökéletesíthetők, hogy a vezetőknek, ügyfeleknek bemutatnák azokat. A hagyományos gyártási eljárások a műanyag alkatrészek tömeggyártása esetén általában olcsóbbak, ám kis darabszám esetén a 3D gyártás a gyorsabb, a rugalmasabb és költséghatékonyabb. A projekt folytatásaként egyedi lámpaburák gyártását tervezik 3D nyomtatással az általuk kifejlesztett anyagból.  • Tippek
  • Lakáshitel