Floridában nem lesz szabad politikust a közösségi médiából kitiltani

GettyImages-483202864
2021.05.22. 13:38
A floridai törvényhozás mindkét háza jóváhagyta azt a vitatott új törvényjavaslatot, amely tiltaná, hogy a technológiai cégek politikusokat távolítsanak el közösségi médiás platformokról.

A törvényjavaslatot már csak Trump szövetségesének, Ron DeSantis floridai kormányzónak kell aláírnia. A jogszabály lehetővé teszi a platformok számára a fiókok felfüggesztését, de csak 14 napra, és akár napi 250 ezer dolláros bírságot is kiszabhatnak a platformokra a törvény megsértése miatt.

Donald Trumpot a Twitter kitiltotta, a Facebook és a YouTube pedig felfüggesztette a januári, halálos kimenetelű Capitol Hill-i zavargások után. Hivatalából való távozása óta Donald Trump sok időt tölt Floridában, és vélhetően közel áll DeSantishoz, valamint más, magas rangú floridai republikánusokhoz.

„Képmutatás”?

A kritikusok szerint azonban a törvénynek nem kívánt következményei lehetnek. A múlt hónapban Steve DelBianco, a internetes szólásszabadságért küzdő szervezet, a NetChoice vezetője a törvényjavaslat elleni tanúskodás során az alábbiakat mondta:

„Képzeljük el, ha a kormány arra kötelezne egy egyházat, hogy engedélyezze a felhasználók által létrehozott kommenteket vagy a harmadik féltől származó, abortuszt népszerűsítő hirdetéseket a közösségimédia-oldalán. Ahogy ez is sértené az Első Alkotmánykiegészítést, amely a szólásszabadsághoz való jogot garantálja, úgy ez a törvényjavaslat is ezt teszi, mivel hasonló módon kényszerítené a közösségimédia-platformokat arra, hogy olyan tartalmakat fogadjanak, amelyeket egyébként nem engedélyeznének.”

Bár a törvényjavaslatot csütörtökön elfogadta az állami képviselőház és szenátus, valószínű, hogy az internetes cégek bíróságon fogják megtámadni – mondván, a törvényjavaslat sérti az amerikaiak szólásszabadsághoz fűződő alkotmányos jogait.

Februárban DeSantis, a floridai kormányzó azt nyilatkozta, hogy a big tech „egyre inkább a Nagy Testvérre hasonlít”.

„Zuckerland”

A törvényjavaslat tartalmaz egy olyan záradékot, amely mentesít minden olyan vállalatot, „amely vidámparkot vagy szórakoztató komplexumot birtokol és működtet” – ez lehetővé teszi, hogy például a Disney mentesüljön a törvényjavaslat alól. Mindez azért érdekes, mert épp Florida ad otthont a Disney World vidámparknak.

Az NBC Miami beszámolója szerint egyes törvényhozók ezt „képmutatónak” tartották.

Ha a Facebook megvesz egy vidámparkot, az megakadályoz minket abban, hogy szabályozzuk, mi történik a Facebookon?

– kérdezte Andrew Learned, a floridai képviselőház demokrata tagja.

Tehát ha megvesznek egy vidámparkot, és Zuckerlandnak nevezik el, és megfelel a vidámpark definíciójának a floridai törvények szerint, akkor igen

– mondta Blaise Ingoglia republikánus képviselő.

(Borítókép: Donald Trump kérdést vet fel egy republikánus elnökvitán 2015. augusztus 6-án a Cleveland, Ohióban. Fotó: Scott Olson / Getty Images)  • Tippek
  • Személyi kölcsön