11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 2
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26. ÉLŐ
Franciaország 0
Dánia 0
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 0
Mexikó 0

Az üvegházhatás miatt zsugorodik a sztratoszféra

2021.05.26. 12:16
Egy évszázad alatt 1,7 kilométert vékonyodhat a légköri réteg az emberi tevékenység hatására.

Egy nemzetközi klímakutató csapat műholdas adatok és modellezés alapján kimutatta, hogy az ember által gyártott üvegházgázok elvékonyítják a sztratoszférát. Eredményüket az Environmental Research Letters folyóiratban publikálták. 

A sztratoszféra a Föld felszínét körülvevő troposzféra felett elhelyezkedő légköri réteg, amely 10-20 kilométeres magasságtól 50 kilométeres magasságig tart (a Föld forgása miatt az Egyenlítőnél magasabban helyezkedik el, mint a sarkokon).

Egy korábbi kutatás kimutatta, hogy a troposzféra az üvegházhatású gázok miatt megvastagodott, és a szén-dioxid által fogva tartott hő hatására felemeli a sztratoszférát. Az új kutatás szerint ugyanakkor a légkörnek ebbe a rétegébe jutó szén-dioxid lehűlést és további vékonyodást okoz. 

Az új vizsgálat során a nyolcvanas évekre visszamenőleg elemezték a műholdas adatokat, és úgy találták, hogy a sztratoszféra körülbelül 400 métert, vagyis 

1 százaléknyit vékonyodott

az elmúlt évtizedekben. 

Becsléseik szerint a sztratoszféra további 1,3 kilométert zsugorodhat 2080-ig. A kutatók rámutattak, hogy a CFC-k betiltása és az ózonréteg helyreállása nem befolyásolta a sztratoszféra vékonyodását.

A kutatók szerint ezek a változások hatással lehetnek a műholdak pályáira, a rádióhullámok terjedésére, ami például kihathat a globális helyzetmeghatározó rendszer (GPS) pontosságára.

(IFL Science, Phys.org, Sputnik)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.