Nyomozzák, mi ölte meg a partra sodródott bálnát

2021.05.26. 12:23
Ezúttal a San Franciscó-i öböl térségében, a Pacifica State Beachnél találtak egy szürke bálnát. Ez a tizenkettedik elhullott tengeri emlős, amelynek tetemét partra vetette a víz a régióban idén tavasszal.

A  San Franciscó-i öbölben a most felfedezett, 14 méteres felnőtt hímmel együtt eddig már tíz szürke bálna, valamint egy kis ámbráscet és egy közönséges barázdásbálna teteme sodródott partra. Az elhullott példányok egy részét hajók gázolták el vagy az alultápláltság okozta halálukat – írja az MTI.

A péntek délután felfedezett legújabb példány halálának oka azonban egyelőre ismeretlen. A szakemberek nem végeztek boncolást, ám szövetmintákat gyűjtöttek további tanulmányozásra a Kaliforniai Tudományos Akadémia számára. A tetemet visszavontatják a nyílt vízre.

Michael Milstein, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szóvivője szerint

noha az idén eddig elpusztult szürke bálnák száma magas, az elmúlt néhány év szintén szokatlan volt.

Idén eddig 13 szürke bálna pusztult el Kalifornia térségében, míg tavaly május végéig 18, az előző év azonos időszakában 34. A NOAA 2019-es vizsgálata „szokatlan halálozási eseményként” határozta meg a bálnák pusztulását. Milstein szerint idén eddig 70 szürke bálna vetődött partra Mexikó, az Egyesült Államok és Kanada partvidékén. 2019-ben ez a szám 214, tavaly 174 volt.

A szürke bálnák populációja továbbra is egészségesnek számít. A kutatók 2016-ban nagyjából 26 ezerre, jelenleg 20 ezerre becsülik az Észak-Amerika nyugati pereménél élő bálnák számát.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.