Lenke
14 °C
28 °C

Grúziába utaznak béranyáért a meddő magyar párok

2021.06.12. 06:52 Módosítva: 2021.06.12. 06:52

Magyarországon illegális a béranyaság. Nagyon szigorúak a szabályok, ezért igen korlátozott a petesejt-donáció is: csak akkor van erre lehetőség, ha a meddő párnak van egy 35 év alatti nőrokona, aki már szült, vállalja a petesejtleszívást és az azt megelőző hormonkezelést. Elvileg anonim módon adományozott petesejtet is beültetnek, de ez a gyakorlatban nem működik, és ennek az is az oka, hogy a petesejtért nem lehet fizetni nálunk a donornak, mert ez szervkereskedelemnek minősül, írta a Novekedes.hu.

Kapcsolódó

Az állam tudni szeretné, hogy mi történik a petesejtekkel

Ingyenessé válik a meddőségkezelés, és állami tulajdonba kerültek a nagy meddőségközpontok. Közeledhet az egész terület állami központosítása.

Ezzel szemben másutt engedélyezett a fizetős petesejt-adományozás, jellemzően 200-300 ezer forintot kapnak ezért a vállalkozó lányok-asszonyok, az összeg természetesen része a teljes költségnek, ami a kivizsgálásokkal, az utazásokkal, a szállással és persze a mesterséges megtermékenyítéssel együtt összességében akár 10-15 millió forint is lehet. 

Ennek ellenére évente meddő párok tucatjai utaznak Magyarországról is Csehországba vagy Szlovákiába, ezekben az országokban szinte önálló petesejtturizmus iparág épült ki. 

Grúziában a béranyaságot 1997 óta engedélyezi a törvény. Az ottani születési anyakönyvi kivonatban nem szerepel sem a béranyaság, sem a petesejt-adományozás.