Egerek az űrből

2021.06.15. 06:06

Egészséges utódok jöttek a világra csaknem hat éven át nagy mennyiségű kozmikus sugárzásnak kitett egérspermából – számoltak be eredményeikről japán kutatók a Science Advances című folyóiratban publikált tanulmányukban.

A liofilizált, vagyis fagyasztva szárított ondót a Nemzetközi Űrállomáson tárolták, majd miután visszahozták a Földre és rehidratálták, 168 egészséges egeret nemzettek belőle.

A szakemberek szerint mindegyik egérkölyöknek normális külseje volt, és a genetikai vizsgálatuk sem mutatott rendellenességet. A tanulmányt vezető Vakajama Teruhiko, a japán Jamanasi Egyetem munkatársa és kollégái három tárolót egyenként 48 ondóampullával küldtek fel az űrállomásra 2013-ban.

A szakemberek azt vizsgálták, hogy az űrbéli sugárzásnak történő hosszú távú kitettség roncsolja-e a reprodukciós sejtekben lévő DNS-t, és hozzájárul-e a mutációk átadásához a következő nemzedékeknél.

Kilenc hónap, majd két év és végül hat év elteltével küldtek vissza ampullákat a Földre, hogy megtermékenyítsenek velük nőstény egereket, ami több száz utód születését eredményezte. A kutatók szerint amikor a már felnőtt „űregerek” párosodtak, a következő nemzedék is normálisnak tűnt.

Amikor eljön az ideje annak, hogy más bolygókra vándoroljunk, fenn kell tartanunk a genetikai erőforrások sokszínűségét, nem csupán az emberek, hanem a háziállatok és a haszonállatok esetében is

 – írták a szakemberek, hozzátéve, hogy anyagi és biztonsági okokból valószínű, hogy az ivarsejteket űrhajókon tárolva, és nem élő állatok révén fogják szállítani.  Azért döntöttek a liofilizált ondó mellett, mert szobahőmérsékleten tárolható, és számításaik szerint akár kétszáz évig is eláll az űrállomás fedélzetén.

Más bolygók meghódítása a Föld védelmező légkörének és mágneses mezejének az elhagyását jelenti. A mélyűr tele van a szoláris-energikus részecskékkel és a Naprendszeren kívüli galaktikus kozmikus sugarakkal összefüggő erős sugárzással. A Napon olyan részecskék termelődnek, amelyek még az űrhajókban is kifejtik egészségkárosító hatásukat.

A szakembereknek még vizsgálniuk kell, hogy a kozmikus sugárzás milyen hatással van a fagyasztott petesejtekre és megtermékenyített embriókra – számolt be az MTI.  • Hírek
  • Hírek