11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 0
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Megsültek a delfinek és a teknősök a kigyulladt teherhajó miatt

2021.06.18. 07:27

Tucatnyi teknős és delfin pusztult el a Srí Lanka partjainál májusban kigyulladt és elsüllyedt teherhajó okozta környezeti katasztrófában – közölték helyi illetékesek.

A Szingapúrban bejegyzett MV X-Press Pearl konténerhajó majdnem két héten át lángolt Colombo közelében, majd június 2-án elsüllyedt. Roncsából milliószám szabadultak ki műanyagszemcsék, amelyeket a hajó Srí Lankára csomagolóanyag-gyártási alapanyagként szállított. Az égő hajóból hatalmas hő áradt ki, a műanyagszennyezés mintegy 80 kilométer hosszú partszakaszt érintett.

Srí Lanka-i környezetvédők az ország történetének legsúlyosabb tengeri szennyezéséről beszélnek. Vadvédelmi illetékesek közölték, hogy 48 teknős- és nyolc delfintetemet, valamint számtalan elpusztult apró halat mosott partra a víz az elmúlt hetekben a nyugati és déli strandokon.

A tűz után nem sokkal partra vetődött tetemeken jól láthatók a hatalmas hő okozta égésnyomok

– mondta Anil Jasinghe környezetvédelmi államtitkár, aki szerint az előzetes jelentésekből az is kiderül, hogy az elpusztult teknősök egy része mérgezés áldozata lett. Az állatokat felboncolják, hogy megtudják haláluk pontos okát.

A hatóságok egy partra vetődött, kilenc méter hosszú bálna tetemét is vizsgálják.

A kiégett hajó 81 konténer veszélyes vegyi anyagot, köztük 25 tonna salétromsavat szállított. Srí Lanka nemrég közölte, hogy 40 millió dollár kártérítést követel a hajó üzemeltetőjétől – számolt be az MTI.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.