Jeff Bezos túl sokat kockáztat 11 percnyi űrrepülésért

2021.06.19. 06:36
A New Shepard űrhajót tíz éve tesztelik, és most jön a főpróba. Az Amazon vezére jól áll a milliárdosok űrversenyében, ami azonban most a legveszélyesebb szakaszához érkezett.

Az Amazon alapítója a világ leggazdagabb embereként magánszigetvilágot vásárolhatna családjának és üzletfeleinek, vagy vehetne akár hatvanötezer Bugatti Chiront is, ha nem csak ötszáz épülne a közel egymilliárdba kerülő sportkocsiból. Jeff Bezos mégis inkább egy 11 perces űrutazásra költ, ami részben mesés, részben pedig életveszélyes.

Bezos űrcége, a Blue Origin két évtizede működik, űrhajójukat, a New Shepardot egy évtizede fejlesztik és tesztelik. Az első emberes kísérletet mégis maga Jeff Bezos, testvére, Mark, és két másik utas fogja végrehajtani. 

Az egyik helyet 28 millió dollárért árverésen vásárolta egy eddig ismeretlen személy. Az így befolyt összeget tehetséges gyerekek támogatására fordítják.

Az első amerikai űrhajósról, Alan Shepardról elnevezett New Shepard űrhajó célja nem a Föld-körüli pálya, hanem az űr határa, vagyis a száz kilométer magasan húzódó Kármán-vonal. A tervek szerint 11 percet töltenek majd itt.

Minden jegy ablakhoz szól – kép a New Shepard belsejéről, 2017-ből
Minden jegy ablakhoz szól – kép a New Shepard belsejéről, 2017-ből
Fotó: Bloomberg / Getty Images Hungary

Az ilyen szuborbitális utazások annyiban különböznek a rendes űrhajós utazásoktól, hogy itt nem keringenek a bolygó körül napokig, hanem a fellövést és a visszatérést is végrehajtják nagyon rövid időn belül. A New Shepard hordozórakétája 3680 km/óra sebességre gyorsítja a kapszulát, majd leválik róla, és a SpaceX Falcon rakétáihoz hasonlóan visszatér a felszínre.

Az űrhajó külső burkolata a visszatérés során közel kétezer fokra hevül, mielőtt az eszköz a harminc kilométer magasban kinyíló ejtőernyőkön függeszkedve leereszkedik a felszínre.

A New Shepard tesztrepülései során – a konkurenciával szemben – 

eddig egyszer sem robbant fel.

Az űrrepülés ennek ellenére nehéz.

Mint ismert, Sir Richard Branson fellépésével kisebb verseny alakult ki a milliárdosok között, hogy ki repülhet előbb az űrbe. Branson cége, a Virgin Galactic űrhajója 2014-ben visszatérés közben szétesett, és pilótái életüket vesztették a balesetben. A Virgin Galactic azóta háromszor is kipróbálta az újratervezett űrhajóját, a SpaceShipTwo-t.

(CNN)  • Tippek
  • Lakáshitel