Oszkár
20 °C
29 °C

Plafonra szerelhető Covid-riasztót fejlesztettek

2021.06.26. 15:28
Negyedóra alatt kiszagolhatja a fertőzötteket a frekventált helyiségekben.

A füstjelzőhöz hasonló méretű és működésű az a szenzor, amely jelzi a helyiségben tartózkodó koronavírus-fertőzöttet. A Durham Egyetem és a London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) munkatársai által kifejlesztett eszköz pontossága a híradások szerint 98 és 100 százalékos, és mintegy 15 perc alatt felismeri, ha fertőzött tartózkodik a közelében.

A riasztó egyelőre nem áll készen a tömeggyártásra, de ha megvalósul, segítséget jelenthet a csoportosan használt helyiségek, például hivatalok, osztálytermek vagy közlekedési eszközök biztonságának emelésében.

A Sunday Times értesülései szerint az eszköz azokat is felismeri, akiknél még nem alakultak ki tünetek, így a PCR-tesztnél is hatékonyabb a koronavírus tünetmentes hordozóinak kiszűrésében.

A szenzor a bőrről és kilégzés során a levegőbe kerülő szerves anyagok jelenléte alapján ismeri fel a vírust, gyakorlatilag ugyanúgy, ahogy kutyák is képesek szaglás útján felismerni a kórokozó jelenlétét.

A gyártó fantáziaképe a Covid-jelzőről
A gyártó fantáziaképe a Covid-jelzőről
Fotó: Roboscientific

Az eszközt egy cambridgeshire-i cég, a Roboscientific gyártja, a fejlesztés jelenlegi stádiumában darabja mintegy kétmillió forintba kerül.

(The Star, The Times)