Gigantikus büntetést kapott a franciáktól a Google

GettyImages-1229221048
2021.07.13. 18:34
Fizetniük kell a hírek felhasználsáért, de nem tárgyaltak róla.

Franciaország versenyhivatala szerzői jogok megsértése miatt 500 millió eurós büntetést szabott ki a Google-re, mert az internetes kereső nem tudott megegyezni a sajtóval a tartalmuk felhasználása miatti díjazásról. A büntetést követően két hónapot kapott a hírszolgáltatók kompenzációjával kapcsolatos ajánlatok megtételére, ellenkező esetben napi 900 ezer eurós kötbérre számíthat.

Mint ismert, a Google és a sajtó között világszerte több helyen vita alakult ki, amiért az internetes kereső különböző módokon, ellenszolgáltatás nélkül használja fel tartalmukat.

Amikor a szabályozó valamire kötelez egy céget, annak a betűhöz és szellemhez hűen együtt kell működnie. Ebben az esetben sajnos nem így történt

– fogalmazott a francia hivatal vezetője, Isabelle de Silva.

A hivatal közleményben kifejtette, hogy az óriásvállalat többszöri felszólítás ellenére sem tárgyalt érdemben a lapokkal arról, hogy mennyit fizet a tartalomért.

A Google közleményben jelezte, hogy nagyon csalódott a döntés miatt.

A folyamat során végig jóhiszeműen tárgyaltunk. A bírság a megegyezésért tett erőfeszítéseinket és a hírek platformjainkon betöltött valós szerepét is figyelmen kívül hagyja

– fogalmazott a cég szóvivője.

Az Európai Unió szerzői joggal kapcsolatos 2019-es direktívája alapján az internetes platformok felelősek a felületükön bekövetkező szerzői jogi sértésekért, szomszédos jogként pedig fizetni kötelesek az általuk felhasznált tartalomért.

(CNN, Reuters)

(Borítókép:  Nicolas Economou / NurPhoto / Getty Images)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM