Nagyon kell vigyázni, hogy milyen YouTube-videókat nézünk meg

shutterstock 1064473979
2021.07.17. 05:49 Módosítva: 2021.07.17. 05:49
Rémhírt és uszítást is feldob a platform átláthatatlanul működő ajánlórendszere.

A YouTube tartalomajánló algoritmusa olyan videókat is beajánl, amelyek szabályzatba ütköznek, és később eltávolítják őket a szolgáltatásból – derült ki a Mozilla alapítvány kutatásából.

A Firefox böngészőt fejlesztő nonprofit szervezet a kutatáshoz egy RegretsReporter (a név jelentése kb. MegbánásBejelentő) nevű böngészőkiegészítőt adott ki, ami észlelte, ha a valaki YouTube-videót nézett az interneten, és utána rákérdezett a felhasználónál, hogy megbánta-e.

Az adatgyűjtés 10 hónapig tartott, és a felmérés szerint ebben az időszakban 3362 videó lejátszását bánták meg. Az arány összességében jóval egy százalék alatt volt, Brazíliában bánták meg legtöbbször videók elindítását: tízezerből 22 alkalommal.

Rémhír és gyűlöletkeltés

A felhasználók lényegesen gyakrabban bánták meg a YouTube által ajánlott videók megtekintését, mint a saját maguk által kiválasztottakat: 71 százalékukat a szolgáltatás javasolta. Az ajánlott videók megtekintését 40 százalékkal gyakrabban bánták meg, mint az önálló keresés által találtakat. A nem angol nyelvű videókkal 60 százalékkal gyakrabban volt elégedetlenek, mint az angol nyelvűekkel, amiért az ajánló algoritmus nyelvi képességei tehetők felelőssé.

A kutatók a megbánt videókat vizsgálva megállapították, hogy 12,2 százalékban sértették a szolgáltatás felhasználási feltételeit, ötödük álhír volt, 12 százalék Covid–19-dezinformáció, de találkoztak erőszakos és felzaklató, továbbá gyűlöletre uszító tartalommal is.

A bejelentettek közül kettőszázat a későbbiekben el is távolítottak, de ezek 160 millió megtekintést halmoztak fel, mire ez bekövetkezett.

Az esetek felében korábban nézettekhez semmilyen formában nem kötődött az ajánlott műsor. Túlélőtúrákkal kapcsolatos videóra például szélsőjobbos csatornát kínált fel.

Növekszik a társadalmi nyomás

Az eredmények komoly kérdéseket vetnek fel, és igazán aggasztóak, ha a YouTube tényleges közönségének léptékén nézzük. Amit találtunk, az csak a jéghegy csúcsa

– vélekedett Brandi Geurkink, a Mozilla németországi munkatársa, aki szerint elfogadhatatlan, hogy az ajánló algoritmus működése évekkel az után sem átlátható, hogy kétségek merültek fel a társadalmi hatásaival kapcsolatban.

Nemcsak arról van szó, hogy mennyi káros tartalom van a platformon, azért is felelősséget kell vállalniuk, ha az eszközeik felerősítik ezek hatását.

A YouTube szóvivője közölte:

Ajánlási rendszerünk célja, hogy a nézőket összekösse az általuk szeretett tartalmakkal, és a rendszer több mint 200 millió videót ajánl mindennap.

Hozzátette, hogy tavaly változtattak az ajánlórendszeren, ami 1 százalék alá csökkentette a határesetnek számító tartalmak fogyasztását.

Ne csak Brandi Geurkink követeli, hogy a Google anyacégéhez tartozó videómegosztó független vizsgálattal is erősítse meg az általa idézett számokat, de Amerikában, Nagy-Britanniában és az Európai Unióban is indultak politikai kezdeményezések, hogy törvényben kötelezzék átláthatóságra a nagy társadalmi befolyású algoritmusok üzemeltetőit.

(New Scientist, Zdnet)

(Borítókép: Shutterstock)



  • Biztosítás