Huszonöt megapolisz a felmelegedés felelősei között

2021.07.19. 09:22

Mindössze huszonöt, döntően Kínában lévő megapolisz a felelős a világ városi üvegházhatásúgáz-kibocsátásának több mint feléért, ezzel komoly mértékben hozzájárulnak a felmelegedéshez – derült ki egy friss elemzésből. Az üvegházhatás nélkül a Föld átlaghőmérséklete 33 fokkal lenne alacsonyabb, és így valószínűleg az élet sem létezne, ám az ipari forradalom óta a jótékony hatás egyre kevésbé érvényesül: a légkör szén-dioxid-tartalma olyan mértékben és ütemben nő, amihez az élővilág már egyre nehezebben tud alkalmazkodni.

A Frontiers in Sustainable Cities című folyóiratban publikált tanulmány készítői 53 ország 167 városának emissziós adatait összevetve megállapították, hogy huszonhárom kínai város, köztük Sanghaj, Peking és Hantan, valamint Moszkva és Tokió a felelős az összkibocsátás ötvenkét százalékáért.

Az elemzésben kínai, indiai, amerikai és európai uniós városok voltak túlsúlyban.

A fejenkénti kibocsátásban ugyanakkor az európai, az amerikai és az ausztrál városok jelentősen túlszárnyalják a fejlődő országok városainak többségét. Kínában azonban, amelyet a tanulmány a fejlődő országok közé sorolt, a fejenkénti kibocsátásra vonatkozó mutatók számos városban megegyeznek a fejlett országok adataival.

A kantoni Szun Jat-szen Egyetem kutatói szerint az eredmények rávilágítanak arra, hogy a városok milyen kulcsszerepet játszanak a kibocsátás csökkentésében.

A globális átlaghőmérséklet már most több mint egy Celsius-fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet, és afelé halad, hogy túlszárnyalja a párizsi klímaegyezményben meghatározott 1,5–2 Celsius-fokos korlátot.

A tanulmány készítői ugyanakkor megjegyezték, hogy a rendelkezésre álló adatok egy része töredékes. A városok kibocsátással kapcsolatos jelentéseinek hiányosságai megnehezítik az összehasonlítást.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.