7 milliárdot költött tavaly a Facebook Zuckerberg biztonságára

GettyImages-1197863842
2021.07.23. 21:00
A Facebook-vezér védelme egyedül többe kerül, mint az Amazon, az Apple és a Google fejeseinek őrzése együttvéve.

Ha azt gondolnánk, hogy a 2020-as járvány miatt home office-ba szorult munkavégzéssel olcsóbb lett egy-egy tech-híresség személyi védelme, nagyobbat nem is tévedhetnénk. A cégek biztonsági szolgálatainak dolgát megnehezítette, ezzel a költségeket felnyomta a koronavírus.

Az olyan biztonsági szolgálatok, mint a World Protection Group tech cégek vezetői és más Szilícium-völgyi VIP személyek védelmére szakosodtak. Feladatkörük a védett személy és családtagjai fizikai biztonsága mellett kiterjed a virtuális térbe is, így amellett, hogy támadóktól és emberrablóktól fizikai értelemben megvédik klienseiket, ugyanúgy falat állítanak a kibertámadók, internetes zsarolók, zaklatók elé is.

Ez nem mindig sikerül mondjuk. 2018-ban az Amazon alapítójának, Jeff Bezosnak a mobilját a WhatsAppon keresztül sikerült feltörniük állítólag a szaúdiaknak.

A tavalyi koronavírus sújtotta amerikai választási évben főként az otthonok védelmén és az otthonra beköltöző iroda biztonsági rendszereinek felállításán volt a hangsúly, amely felnyomta a költségeket – mondta a Protocolnak a World Protection Group magas rangú ügyfeleit kezelő Kent Moyer.

Azzal, hogy a nappaliba kellett költöztetni a munkát, új biztonsági protokollt kellett bevezetni, az ügyfelet kísérő biztonsági szolgálat helyére a házat őrző szolgálatot kellett felállítani, amiért a cégek súlyos összegeket fizettek.

Az otthoni biztonsági átalakítások között szerepelt például biztonsági szobák kialakítása, új otthoni biztonsági rendszerek telepítése és működtetése, emberi őrök nyújtotta védelmi szolgálat és pilóták által irányított drónos megfigyelés is. Utóbbival Moyer elmondása alapján a hatalmas alapterületen fekvő otthonokat a levegőből monitorozták a nap 24 órájában esetleges behatolók után kutatva. Volt olyan is, akinek a közlekedése során több védett autóból álló konvojt kellett biztosítani, hogy ne tartózkodjon a vezető egy légtérben mással, így elkerülve a potenciális vírusfertőzéseket. Moyer állítja, minden ilyen egyedi kérést teljesítenek, hisz legfontosabb küldetésük a klienseik egészségének, életének védelme.

Fizet a Facebook, mint a katonatiszt

A tizenegy vezetőt vizsgáló lista első két helyén a Facebook feje, Mark Zuckerberg és a közösségi óriás működésért felelős vezetője, Sheryl Sandberg állnak. A Facebook 23,4 millió dollárt (több mint 7 milliárd forintot) fizetett Zuckerberg, és 7,6 millió dollárt Sandberg védelmére.

A Facebooknak van is oka rá, hogy komoly pénzeket fektessen vezetői megóvására. Korábbi tőzsdei jelentéseik alapján Zuckerberg neve összemosódott egy negatív felhanggal. A Facebook idén áprilisi összegzésében közzétette, hogy több konkrét fenyegetést is azonosítottak Zuckerberggel szemben.

Ezeket pedig nem vehetik félvállról sem a Facebooknál, sem a Szilícium-völgy többi mamutcégénél. Azzal, hogy a technológiai vállalatok vezetőinek nevét és arcát megismerte a világ a cégek által nyújtott szolgáltatások globális méretűvé duzzadásával, megnőtt a potenciális veszélyforrások száma is. Azon cégek pedig, melyek szolgáltatásai és termékei a közvéleményben megosztó képet alakítottak ki, nagyobb veszélyeknek vannak kitéve.

Fizettek még

A teljes védelmi büdzsé a vizsgált cégvezetők körében összesen 46 milliárd dollár, melynek Zuckerberg egyedül elviszi a felét.

A közzétett adatok alapján a Facebook első két helye után a listán a Google vezérigazgatója, Sundar Pichai áll, a Google 5,4 millió dollárt költött rá. Negyedik helyen a Lyft nevű fuvarszolgáltató alapító-elnöke, John Zimmer volt 2,06 millióval. Az ötödik a világ legnagyobb üzleti szoftvermegoldásokat kínáló cége, az Oracle vezetője, Larry Ellison volt 1,71 millió dolláros költéssel.

A hatodik helyen a Snapchat anyacége, a Snap alapítója és vezetője, Evan Spiegel szerepel a listán 1,67 millió dolláros védelmi költséggel. A világ jelenleg leggazdagabb embere, Jeff Bezos a hetedik a listán 1,6 millió dollárral. Ezt az összeget az Amazon fizeti Bezos részére, de a nemrég az űr határát is megjárt milliárdos saját vagyonából is költ még védelmére.

A nyolcadik helyen a Salesforce feje Marc Benioff található 1,31 millióval, majd egy félmillió dolláros költségcsökkenéssel kilencedikként az Uber áll, mely 849 ezer dollárt fizetett Dara Khosrowshahi biztonságáért. A lista tizedik helyezettje a Lyft vezérigazgatója Logan Green évi 599 ezer dolláros védelmi büdzsével, a vizsgált cégvezetők közül pedig utolsó az Apple vezérigazgatója, Tim Cook, akire évi 470 ezer dollárt költ a cupertinói vállalat.

Feltűnhet, hogy a listán szereplő nevek között nem található meg Bill Gates, sem más Microsofthoz köthető név. Ez azért van, mivel a vezetőség tagjai ott saját fizetésükből állják a biztonsági szolgálat költségeit, így az arról szóló adatok, hogy mire és mennyit költenek nem nyilvánosak.

(Borítókép: Mark Zuckerberg. Fotó: George Frey / Bloomberg / Getty Images)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM