Vége a dalnak, költözik az utolsó kínai bitcoinbánya

000 9FC6CR
2021.08.02. 19:52
Miután a kínai kormány keményen fellépett a kriptobányászat ellen, a kínai bányászoknak el kell költöztetni bányáikat.

Kína már 2019-ben bejelentette, hogy megtiltják a kriptovaluták bányászatát az országban a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése céljából. Akkor a működési tevékenységek felszámolásának határideje 2021 januárjára volt kitűzve, ez azonban csúszott pár hónapot.

Idén májusban már léptek a hatóságok, és sorra záratták be a kriptovaluta-bányákat a távol-keleti országban, aminek egyik következménye az volt, hogy Kínában szó szerint ellepték a használt hardverek piacát az Nvidia és az AMD videókártyái.

A bányászoknak lépniük kellett vagy kell, ha még nem tették meg: költöztetniük kell bányáikat egy olyan helyre, ahol az energiaigényes kriptobányászathoz biztosított a megbízható energiahálózat és az olcsó áram. A célországok listája így eléggé szűkös, a Kínát környező országok egy részének, például Kazahsztánnak az infrastruktúrája már egyszerűen nem bír el több terhelést. A bányatulajdonosok célba vették Kanadát és az Egyesült Államokat is. A Caixinnak nyilatkozó Liu Weiman és cége például Kanadában egy olajmezőt vásárolt fel, ahol az eddig Szecsuan tartományban működő bányát újra felállítanák.

Kína belső vidéki tartományaiban, köztük Szecsuanban a Hengduan-hegység környékén hatalmas kriptoüzemek jöttek létre, mivel a hegyek között a vízerőművek nagyon olcsón szolgáltatják az áramot, főleg az esős évszak során. 2021 áprilisában az egész világ bitcoinbányászatának 46 százalékát a kínai üzemekben bonyolították, míg a második helyen az Egyesült Államok állt 17 százalékkal.

A kínai pénzügyi stabilitás előmozdításával megbízott kormánybizottság májusban elrendelte, hogy ezeken a területeken, a fő bányászati régiónak számító Belső-Mongóliában, Szecsuanban, Hszincsiangban és Jünnanban az emberek jelentsék, ha tudomásukra jut egy kriptobánya működése, az áramszolgáltatókat pedig kötelezték rá, hogy egyszerűen kapcsolják le a bányákat a hálózatról.

A 40 éves Liu, aki az egyik utolsó kriptobánya-tulajdonos Szecsuanban, a Caixin cikke szerint üzemeivel a napi bitcointermelés 8-9 százalékát fedte le. Liu a helyi kormányzat jóváhagyásával és támogatásával hozta létre tíz kriptofarmját a régióban, többször követendő példaként hivatkoztak rá mint zöldenergiát használó vállalkozóra, aki segít a helyieket felemelni a szegénységből. A férfi a riport alapján abban bízott, hogy az ő üzemeire nem vonatkozik majd a tiltás, mivel megújuló energiát használ a működtetéshez, azonban június 19-én a szecsuani regionális vezetés kihirdette, hogy a térség mind a 26 bejelentett bányáját bezáratják.

A férfi és cége jelenleg az üzem átköltöztetésén fáradozik, legfontosabb szempontjaik az új hely kiválasztásakor az olcsó áram és a koronavírus elleni védettség, mondja.

(Borítókép: Munkás dolgozik az egyik szecsuani üzemben; STR / AFP)  • Hírek
  • Hírek