Felgyújtotta házukat a Teslájuk, máig nem tudják, miért

2021.08.05. 11:51
2020. december 30-án két, 2013-as Tesla Model S gyulladt ki egy kaliforniai család garázsában. Az autók alvázig, a család háza félig leégett, egymillió dolláros kárt okozva.

Yogi és Carolyn Vindmu arra ébredt a kaliforniai San Ramonban december 30-án hajnalban, hogy autóik folyamatosan dudálnak, a házukba szerelt füstjelzők pedig sípolnak. A ház garázsában parkoló, töltőn lévő két Tesla Model S típusú jármű gyulladt ki, a tűz az autókról terjedt tovább, tönkretéve a ház irodáját, két hálószobát és egy fürdőszobát.

A pár szerencsésen kijutott az égő otthonukból, a férj Washington Postnak adott visszaemlékezése szerint azelőtt, hogy a garázsajtó lerepült volna egy robbanásban.

A tüzet követő nyomozás két lehetséges okot nevezett meg a tűz okaként. Az egyik szerint valamelyik Model S autónak meghibásodott a hőkezelő rendszere, a másik szerint az autó töltőrendszerében lépett fel hiba. A család állítja, heteket vártak, hogy a Tesla tájékoztassa őket és pontosítson a tüzet okozó hibák kapcsán, de semmilyen információt nem kaptak a cégtől.

Az autók tulajdonosai telefonjaikra kaptak értesítést hajnali 5 óra 25-kor arról, hogy autóik befejezték a töltést. Yogi visszaemlékezései szerint rá tizenkét percre csaphattak fel a lángok, mert akkor ébredt a tűzjelzők visítására.

A 2012-től piacon levő Tesla Model S többször került már be a hírekbe amiatt, hogy az autó kigyulladt, ettől függetlenül a szedán a vásárlói elégedettséget vizsgáló felmérések elején szokott végezni. Bár a gyártó állítása szerint nagy hangsúlyt fektet a biztonságra, az amerikai közúti biztonságért felelős szerv egyedül a Model 3-as Teslát sorolta a biztonság szempontjából legjobb autók közé 2021-ben.

Az elektromos autók baleset során tizedakkora eséllyel gyulladnak ki, mint a benzines társaik, ugyanakkor a lítiumion-akkumulátorok következtében sokkal intenzívebb és nehezebben oltható tüzek alakulhatnak ki az elektromos autók esetén.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport