A milliárdosok Új-Zélandra menekülnek az összeomlás elől

GettyImages-122219485
2021.08.09. 05:59
A világ leggazdagabbjai között az elmúlt pár évben bevált szokás lett Új-Zéland földjeinek felvásárlása, azokon pedig túlélőbunkerek kialakítása. Az új-zélandi kormány lehetőséget biztosít a külföldi milliárdosoknak erre, még engedélyt is szerezhetnek, amennyiben három éven belül befektetnek tízmillió dollárt a szigetországban.

Új-Zéland határai szigorú korlátozások mellett zárva vannak, mióta kitört a világjárvány. Az ország kemény intézkedéseinek hatása is érezhető, összesen 2880 koronavírusos esetet regisztráltak a járvány kezdete óta, és mindössze 26 halálos áldozata volt eddig ott a vírusnak. Új-Zéland minden adottsága megvan ahhoz, hogy jól kezeljen egy ilyen válsághelyzetet, emellett ezt az országot tartják a legjobb választásnak arra az esetre, ha a civilizáció összeomlana. Hogy miért, ebben a cikkben írtunk róla bővebben.

A szigorú határzár ellenére úgy tűnik, mégis van módja annak, hogy bejusson az országba valaki, ha nagyon akar és van hozzá elég pénze. Larry Page, a Google egyik alapítója, aki 2019 végén eltűnt a nyilvánosság elől, az elmúlt durván két évet pedig valószínűleg Fidzsi szigetein töltötte, 2020. november 3-án folyamodott vízumért az új-zélandi hatóságokhoz, először pedig 2021. január 11-én lépett be az országba, miután gyermeke kórházi ellátásra szorult, amelyet Fidzsin nem kaphatott meg – írja a helyi Stuff magazin.

A lap kiderítette, hogy Page Befektetői Plusz néven igényelhető, nem meghatározott időre szóló tartózkodási vízumot kért, amelynek függvénye, hogy igénylője három éven belül tízmillió dollárt fektessen be egy új-zélandi cégbe. A világ hatodik leggazdagabb embereként számontartott Page, háta mögött 121 milliárd dolláros vagyonnal a hírek szerint 2021. február 4-én kapta meg vízumot.

Új-Zéland kormánya a lap megkeresésére tagadta, hogy Page engedélyt kapott, a belügyi osztály nem reagált, ám az Üzleti, Innovációs és Foglalkoztatási Minisztérium elismerte. Elmondták, Page a gyermekével együtt érkezett az országba, és mindketten letöltötték a kötelező karantén idejét.

Page nem nyilatkozott az ügyben, azt viszont tudni lehet, hogy mibe fektetheti a kötelező tízmilliót. Page a Stuff szerint a Wisk Aviation nevű elektromos kisrepülőgépeket tervező és gyártó céget támogathatja. A Wisk Aviation ugyanis a Kitty Hawk és a Boeing által életre hívott vegyesvállalat, a Kitty Hawk pedig egy – meglepetés – részben Larry Page által pénzelt cég.

A Google társalapítójáról köztudott, hogy nagy lehetőséget lát az autóméretű elektromos kisrepülőgépekben (lényegében repülő autókban), azok repülő taxiként és csomagszállítóként történő alkalmazásában, az Index is írt rólatöbbször.

(Borítókép: Dea / C. Dani I. Jeske / Getty Images)  • Tippek
  • Lakáshitel