A döglesztően forró nyarakat rendkívül fagyos telek követik

2021.08.15. 12:23

Kaliforniában, a Halál-völgyben idén júliusban 54,4 fokot mértek. Hivatalosan ennél magasabb hőmérsékletet nem rögzítettek ezen a bolygón. Ez a melegrekord azonban csak pár hónappal követte azokat a hidegrekordokat, amelyeket a megelőző télen és tavasszal Ázsia- és Amerika-szerte feljegyeztek – írja az Origo.

Kapcsolódó

Még furcsább időjárás jöhet a következő hetekben

A La Nina jelenség miatt az egész világon a megszokottnál hidegebb lesz az idő.

A kutatók két, rekordszámba menő hideghullámot elemeztek, amelyek Kínára csaptak le tavaly decemberben és idén januárban: Pekingben és Tjacsinban is az elmúlt 54 év legalacsonyabb hőmérsékleteit mérték. A legalacsonyabb érték mínusz 19,9 fok volt. Az Egyesült Államokban februárban mínusz 13,3 Celsius-fokot jegyeztek fel Austinban.

Miközben a klíma folyamatosan melegszik, és az északi-sarki jég is minden évben olvad, mégis csak időnként és nem évente visszatérően tapasztalunk a vizsgálthoz hasonló extrém időjárási eseményeket – hívta fel a figyelmet James Overland oceanográfus kutató.

Ugyanakkor az időjárási anomáliákat erősítheti az óceáni hőmérsékletek változékonysága, valamint az északi sarkköri jég mozgása mellett a légköri áramlatok is.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.