Felfújható, érző karprotézist fejlesztettek

2021.08.23. 19:50
Olyan neuroprotézist dolgoztak ki a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) és a Shanghai Jiao Tong Egyetem közös kutatása keretében, mely jóval olcsóbb, mint a jelenlegi művégtagok, és a viselője valamennyire érezhet is vele.

A neuroprotézisek, melyeket viselőjük irányíthat, és bizonyos szintig érezhet is velük, nem számítanak teljesen újdonságnak. Az ilyen művégtagok azonban rendkívül drágák, a fémvázra épített, elektromos motorokkal mozgatott műanyag protézisek ára 20-30 ezer dollár is lehet az Egyesült Államokban. Ráadásul ez nem egyszeri összeg, a protézisek elhasználódnak, így idővel cserére szorulnak.

A két egyetem közös projektje erre kínálna megoldást, fejlesztésükkel szeretnék szélesebb körben elérhetővé tenni a neuroprotéziseket azok számára, akik rászorulnak. Az MIT által kiadott közlemény alapján ez 5 milliónál is több amputáltat jelent világszinten. A költségcsökkentést a motorok és a fém elhagyásával érték el, az új fejlesztésű művégtag ugyanis egy EcoFlex nevű elasztomerből készül, és sűrített levegővel fújják fel és mozgatják. A fém elhagyásával sikerült elérni azt is, hogy a protézis mindössze 220 grammot nyomjon – írja az Engadget.

A fejlesztők szerint az eszközük előállításához szükséges anyagok ára csupán 500 dollár, a neuroprotetikus kéz pedig kicsit olyan, mint a Hős6os című animációs film Baymax nevű szereplője. A fejlesztésen dolgozó egyik professzor megjegyezte, ez még nem egy kész termék, de a teszteredmények alapján jó úton haladnak.

Az MIT egy videót is közölt, melyen látható, amint a neuroprotézis működik. A művégtag az agyból érkező EMG-jeleket gyűjti össze, majd fordítja le szoftverével, így hajtja végre a mozdulatot, melyet viselője végre akar hajtani. A nyomásérzékelésre képes protézis ezen a rendszeren keresztül küld visszafelé is jeleket, aminek segítségével viselője képes a fogás erősségét vagy egy tárgy felületének tulajdonságát megállapítani.

A fejlesztők szerint nem tart tovább 15 percnél elsajátítani a művégtag használatának alapjait. A tesztek szerint negyedórás tréning után az önkéntes tesztelők képesek voltak többek között megfogni egy tollat és írni vele, lapozni egy könyvben vagy éppen felvenni egy szem epret. A tesztek eredményeit meggyőzőnek titulálják, a jóval drágább művégtagokkal összehasonlítva azonos vagy jobb eredményt is sikerült elérni a finommozgások során a felfújható protézissel.

Bár egyelőre csak kísérleti technológiáról van szó, szeretnék továbbfejlesztett dizájnnal és működéssel piaci termékké fejleszteni. A fejlesztők az elektromos parancsok dekódolásának fejlesztését és a termék személyreszabhatóságának bővítését nevezték meg mint legfontosabb céljaikat.  • Hírek
  • Hírek