Szexuálisan zaklatott a tengeri kígyó egy búvárt

2021.08.23. 19:31

Egy friss tanulmány szerint a szexuálisan felajzott mérges tengeri kígyók a párzási időszak alatt a búvárokra is veszélyesek lehetnek, mert őket is kígyónak vélhetik.

Három ausztrál egyetem kutatói, akik a Nagy-korallzátonynál dolgoztak, észrevették, hogy az olíva tengeri kígyók, különösképpen a hímek többször is megközelítették a búvárokat, uszonyaik köré tekeredtek, lecsaptak a fényképezőgép tükörképére, gyors, rángatózó mozgást végeztek, és különösen télen, a szaporodás idején voltak aktívak.

Ez az agresszív viselkedés a Scientific Reports című szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint annak tulajdonítható, hogy a szexuálisan felajzott tengeri kígyók tévesen kígyónak vélték a búvárokat, és riválisként vagy potenciális partnerként azonosították őket.

Mint a kutatók megjegyezték, ez az elmélet első hallásra őrültségnek tűnhet már csak az ember és kígyó méretei és alakja közötti különbség miatt is, ugyanakkor tapasztalataik alapján mégis ez a legelfogadhatóbb magyarázat.

A kutatók úgy vélik, a tengeri kígyók valószínűleg nem látnak jól a víz alatt, és ezért nem tudnak különbséget tenni ember és kígyó között. Más tengeri fajoknál - köztük a palackorrú delfineknél, dugongoknál, oroszlánfókáknál és tengeri teknősöknél - már korábban megfigyelték, hogy felajzott állapotban célba veszik az embereket, de mivel a nagyméretű olíva tengeri kígyók képesek megharapni az embert, és halálos a mérgük, a tét sokkal nagyobb.

A kutatók azt tanácsolták a búvároknak, hogy a tengeri kígyó jelenlétében maradjanak nyugton, és hagyják, hogy a kígyó megvizsgálja őket, nem valószínű, hogy harapni fog. Ez csak akkor következhet be, ha az állat fenyegetve érzi magát vagy megsérült. A menekülési kísérlet valószínűleg hiábavaló, és még fokozhatja is a kígyó agresszivitását – fűzték hozzá.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport