Hangyákkal a fedélzeten indul a SpaceX űrhajója a Nemzetközi Űrállomásra

2021.08.29. 18:38

Hangyákkal, avokádóval és robotkarokkal indult vasárnap a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) az amerikai SpaceX vállalat űrhajója. A szállítmány, amely a tervek szerint hétfőn érkezik meg az ISS-re, a 23. megbízatás, amelyet a SpaceX alig tíz év alatt végzett az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) számára − írja az MTI.

A NASA tájékoztatása szerint a Dragon teherűrhajót szállító újrahasznosított Falcon rakéta a floridai Kennedy űrrepülőtérről indult, és az első fokozat rövidesen levált és leereszkedett a SpaceX új tengeri platformjára. A Dragon sikeresen földkörüli pályára állt, a teherűrhajó 2170 kilogramm terhet szállít, a kísérletekhez szükséges anyagokat és felszereléseket, valamint friss élelmiszert az űrállomás hétfős legénysége számára.

A Girl Scouts amerikai mozgalom hangyákat, garnélarákokat és növényeket küldött a kísérletekhez, a Wisconsin-Madison Egyetem tudósai lúdfű magot a genetikai kísérletekhez, egy japán start-up cég pedig robotkarokat szállított, amelyeket először az űrállomás belsejében próbálnak majd ki.

Az indítást eredetileg szombatra tervezték, de a rossz időjárási viszonyok miatt vasárnapra halasztották.  • Tippek
  • Hírek