Ötszörös magyar siker a juniorok informatikai diákolimpiáján

2021.08.31. 11:14

A korábbi évek eredményeihez képest is jobban szerepeltek a magyar diákok az Európai Junior Informatikai Diákolimpián (eJOI). A hazai csapat tagjai egy arany-, egy ezüst-, és három bronzérmet hoztak el a Románia által rendezett megmérettetésről.

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia előversenyének számító Európai Junior Informatikai Diákolimpiát 2017 óta rendezik meg, a megmérettetésen a 15 és fél évnél fiatalabb diákok vehetnek részt. Idén összesen harminc országból versenyeztek az augusztus 24. és 28. között megtartott diákolimpián. A járványhelyzet miatt a magyar diákok nem személyesen, hanem az interneten keresztül kapcsolódtak be a versenybe Miskolcról, közülük négyen meghívottként, négyen pedig gyakorló csapattagként, írta közleményében a diákok felkészítését végző Neumann Társaság.

A 2021-es eJOI-n érmet szerzett Molnár István Ádám, kinek a negyedik helye aranyérmet ért. Ádám a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanulója, felkészítő tanára pedig Csató Endre volt, aki az online részvételhez helyszínt biztosító gimnáziumban oktat.

Ezüstöt hozott el a versenyről Németh Marcell, a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulója, ő a 27. helyet szerezte meg.

Bronzot szerzett a budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumból Czanik Pál a 30. helyezéssel, Fülöp Máté a Békásmegyeri Veres Péter Gimnáziumból a 35. hely megszerzésével, és a kisvárdai Szent László Katolikus Gimnázium diákja, Jenei Marcell is, aki gyakorlóként vett részt a diákolimpián és zárt 39. helyen.

Az éremtáblázatból kiderül, hogy a magyar csapatból Vámosi Bendegúz Péter – aki a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium diákja – az 55. lett, a Szent István Gimnáziumból Zsömböly Balázs 81. helyen zárt, Juhász-Molnár Erik a budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumból pedig a 96. helyezettként végzett a tornán.

A Neumann Társaság tehetséggondozási szakosztálya szerint az Európai Junior Informatikai Diákolimpia 2021-es magyar csapatának résztvevői jó eséllyel indulnak majd a 2023-ban megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatikai Diákolimpián is. Utóbbi versenyt egyébként Magyarországon, Szegeden tartják majd a számítógép atyjának tartott Neumann János születésének 120. évfordulóján. A 2023-as diákolimpiát a Neumann Társaság, a Szegedi Tudományegyetem, illetve a Digitális Jólét Nonprofit Kft. együttműködésében szervezik és rendezik.  • Tippek
  • Árfolyam