SpaceX: indul az első űrutazás civileknek

51282714072 720cd717b6 o
2021.09.08. 07:32
Ezt is megértük.

Befejeződtek a repüléskészültségi vizsgálatok, az Inspiration4 misszió megkapta az utolsó zöld lámpát is. A SpaceX első repülése, melynek résztvevői mind civilek, szeptember 15-i startra van kiírva. Rossz idő esetén szeptember 16-án indul a háromnaposra tervezett küldetés.

Szeptember 15-én, a Kennedy Űrközpont 39. indítóállásáról (LC–39A) startolhat el a Falcon 9, mely Föld körüli útjára indítja a Crew Dragon Resilience kapszulát, fedélzetén négy civillel. A 39-es indítóállás (LC–39A és LC–39B) legendásnak számít, 1961 és 1966 között azzal a céllal építették, hogy innen induljanak az Apollo-program űrhajói a Holdra. Innen indult 1969. július 16-án Neil Armstrong, Buzz Aldrin és Mike Collins az Apollo–11-gyel, később pedig ez az állás volt az, melyről a Space Shuttle (magyarul Űrsikló) program indításai is történtek. A civil szektor bevonásával a NASA a SpaceX-nek adta bérbe.

Az Inspiration4 startjának pontos időpontját még nem határozták meg. A SpaceX és a NASA földi személyzete a 24 órás indítási ablakot három nappal a kilövés előtt fogja leszűkíteni egy ötórás intervallumra az indítóállás és a repülési pálya körüli időjárási körülményeket, illetve az esetleges vészleszállási helyeket figyelembe véve. A legénység, akikről ebben a cikkben írtunk korábban, szeptember 9-én érkezik majd meg a Kennedy Űrközpontba.

Ha a kilövés sikeres lesz, az űrhajó alacsony Föld körüli pályára (LEO) áll, ahol körülbelül három napon át kering majd a bolygó körül. A hordozó Falcon 9 a tervek szerint a kilövés után visszatér, és leszáll Floridában, a Dragon kapszula pedig az Atlanti-óceánba csapódik majd a küldetés végével. 

Mivel a Nemzetközi Űrállomáshoz most nem dokkol a Crew Dragon, így maximum öt napot tölthet az űrben.

A dokkolás elmaradása következtében az űrhajó orrán található csatlakozó portot egy üvegkupolára cserélték, melyet az ISS Kupola modulja inspirált.

Elon Musk szerint a Dragon kapszulára szerelt kilátó a legjobb elérhető látványt biztosítja az űrről azzal, hogy körben 360 fokos zavartalan panorámát biztosít. A kupolán kívül az űrhajón több kisebb ablak is található, ezek a jármű oldalán vannak, ám korántsem nyújtanak olyan immerzív űrélményt. Az Inspiration4 legénysége Kaliforniában kipróbálhatta és megtekinthette az üvegkupolát, mielőtt azt a SpaceX Floridába szállította, ahol felszerelték a kapszulára. A Resilience korábban 2020 novemberében teljesített emberes küldetést, akkor a Nemzetközi Űrállomásra szállított ellátmányt és asztronautákat a Crew–1 misszió során.

Az Inspiration4 legénysége márciusban kezdte a kiképzést, júliusban pedig a Dragon-szimulációkat. Utóbbi részeként Isaacman és dr. Proctor megtanulták az űrhajó irányítását, és felkészültek olyan váratlan helyzetekre, amikor be kell avatkozniuk repülés közben. Ezen kívül a teljes legénységet kiképezték rá, hol találják a kapszulában az ellátmányt, illetve mit kell tenniük egy esetleges vészhelyzet esetén. A legénység a kiképzés során megfigyelőként ott volt a Transporter–2 kilövésénél és a Crew–1 visszatérésénél is.

A Resiliance 165,56 kilogrammnyi (365 font) elhelyezett rakományt visz magával a küldetés weboldala szerint, ebben megtalálható a személyzet alapvető szükségleteit szolgáló ellátmány, a mikrogravitációs kutatásra és kísérletezésre szánt tudományos berendezések és a legénység parancsnoka, Jared Isaacman jóvoltából 32 kilogramm komló is. A komlót a visszatérést követően egy sörfőzdének adományozzák, az elkészült söröket aukcióra bocsátják, a licitből származó bevétellel pedig a St. Jude Gyermekkutató Kórházat támogatják majd a tervek szerint.

(Borítókép: A legénység. Jobbra dr. Sian Proctor és Chris Sembroski, balra Hayley Arceneaux és Jared Isaacman. Fotó: Inspiration4 / John Kraus)  • Hírek
  • Támogatások