Már almahéjból is készülnek óraszíjak

2021.09.13. 10:53

Fenntartható módon, környezetbarát és újrahasznosítható anyagokból, részben almahéjból készülő óraszíjakat dob piacra a Samsung a Galaxy Watch 4 okosórákhoz. A környezetbarát óraszíjak a divattervező, Sami Miró közreműködésével készültek.

A limitált kiadású hat óraszíj megtervezéséhez azért pont Mirót kérték fel, mivel a tervező eddigi munkáiban is nagy figyelmet fordított a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre.

Érdekesség, hogy a hat különböző mintájú és színű óraszíj közül a fekete és a „Straus Sky” fantázianevet viselő szürke változat száz százalékig újrahasznosított almahéjból készült, melyet a mezőgazdasági feldolgozókból szereznek be. Az elérhető hat óraszíj közül a maradnak négy TPU-ból (hőre lágyuló poliuretánból) készül, ez a gyártó elmondása szerint száz százalékban újrahasznosítható anyag.

Az almahéjból készült bőrutánzat nem újdonság, egy kanadai cég, mely táskákat és pénztárcákat gyárt, már több éve foglalkozik az almahéj újrahasznosításával. A növényi származékból készülő bőrutánzat előnye a vegán bőrhöz képest, hogy előállítása során nem használnak kőolajszármazékokat, így környezetkímélőbb a gyártási módszer. Az pedig értelemszerű, hogy az almahéjból készülő „bőr” cuccok gyártása során nem esik állatoknak sem bántódása.

A most bemutatott szíjak a dél-koreai techóriás környezetvédelmi törekvéseinek csak kis részét jelentik. Az elmúlt egy évben a gyártó átállt a fenntartható anyagokból készült csomagolásokra termékeinél, illetve az európai, amerikai és kínai oldalaikat 100 százalékban megújuló energiaforrásokból üzemeltetik. Ugyanakkor ha a cégnek tényleg fontos a környezetvédelem, akkor könnyebben javíthatóvá teszi eszközeit, illetve alaptartozékként is a környezetbarát kiegészítőket mellékelné hozzájuk.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.