Elképesztő: az „Oscar” után újabb elismerés Karikó Katalinnak

2021.09.15. 09:26 Módosítva: 2021.09.15. 09:54

Karikó Katalin magyar kutatóbiológus-biokémikust orvostudományi díjával tüntette ki a tokiói Keio Egyetem − olvasható az intézmény portálján. A Keio Orvostudományi díjat az mRNS-vakcinák kifejlesztéséhez vezető specifikus RNS-módosítás felfedezéséért ítélték oda a magyar tudósnak az egyetem szeptember 15-i bejelentése szerint.

Indoklásában az egyetem azt írta, hogy Karikó Katalin 1989-ben Amerikában kezdett dolgozni az mRNS-sel, mert meggyőződése volt, hogy az mRNS-t fel lehet használni arra, hogy a sejteket saját gyógyszereik előállítására utasítsa. Kiderült azonban, hogy a szintetizált mRNS gyulladással kísért erős immunválaszt váltott ki.

Sokévi próbálkozás után a tudós felfedezte, hogy ha egy módosított nukleozidot beépít az mRNS-be, azzal elkerülhető a gyulladás, valamint a módosítás nyomán sokkal nagyobb mennyiségű fehérje képződik az mRNS-ről, mint a korábbi, nem módosított változat esetében.

Ez a felfedezés nyitott utat az új típusú koronavírus elleni rendkívül hatékony, innovatív vakcinák kifejlesztéséhez. A felfedezés nemcsak a fertőző betegségek elleni harcban, hanem a rák és a szívbetegségek leküzdésében is reményt jelent.

A díjjal Nureki Oszamut, a Tokiói Egyetem professzorát is kitüntették az élet kulcsfontosságú molekuláinak strukturális biológiájának terén elért eredményeiért.

Kilencven japán tudós dönt arról, hogy kinek ítélik oda a Keio Orvostudományi díjat, miután a világ minden tájáról begyűjtötték a javaslatokat. A kitüntetettek érmet és 10 millió jent (27 millió forintot) is kapnak.

Karikó Katalint a múlt héten a Szilícium-völgy Oscarjának is nevezett Breakthrough-díjjal is kitüntették.  • Hírek
  • Bankszámla