Titkolja a Facebook, milyen veszélyt jelent a tinikre az Instagram

GettyImages-1206514281
2021.09.16. 10:01
Sorozatosan visszatartotta a Facebook az arra vonatkozó bizonyítékait, amelyek megerősítik, hogy az Instagram rontja felhasználóinak, főként a tinédzser lányoknak az önmagukról alkotott testképét.

Közel két évig tartotta titokban a Facebook annak a belső vizsgálatnak az eredményeit, aminek eredménye állítja, az Instagram rossz hatással van a tinédzser lányok mentális állapotára és önmagukról alkotott képére – írja a Guardian a Wall Street Journal által megszerzett, 2019-es belsős jelentés nyomán.

Az említett felmérésben a Facebook a hozzá tartozó platformok, köztük az Instagram hatását vizsgálta a fiatalabb korosztályhoz tartozó felhasználóik között. A kutatás megmutatta, nagy százalékukra káros hatással van a közösségi alkalmazás használata, a tinilányok pedig kiemelten veszélyeztetettek.

A Wall Street Journal szerint háromból egy lánynál okozott testképzavart vagy egyéb problémát az Instagram a Facebook belső használatra szánt prezentációja szerint, az összes megkérdezett 32 százaléka mondta, hogy érezte már magát rosszul a platform böngészése közben.

A Facebook 2019 és 2020 között készült, fókuszcsoportos felmérések eredményeit szemléltető prezentációja egyértelművé teszi, hogy az Instagram (és a Facebook is) tisztában van azzal, hogy termékük negatív hatást gyakorolhat a tinédzserekre. Ugyanígy a tinik is tudják, hogy a közösségi média ront a mentális egészségükön. A prezentáció egyik kockáján azt írják, a vizsgált csoportok mindegyikében megjelent, hogy a fiatalok az Instagramot hibáztatják szorongásuk, depressziójuk miatt.

Az Instagramot 2012 óta tulajdonló közösségi óriás, a Facebook vezetői a nyilvánosság előtt többször is azt nyilatkozták, hogy a termék nem gyakorol káros hatást a felhasználókra. Zuckerberg idén márciusban azt mondta, a közösségi média inkább pozitív, mint negatív hosszú távon – emlékeztet a Qubit. Az Instagram-vezér Adam Mosseri pedig meglehetősen kicsinek nevezte a termék hatását a tinédzserek mentális egészségére.

Ezzel szemben a Facebook kutatóinak többször is sikerült arra az eredményre jutniuk, hogy az Instagram által okozott mentális nehézségeket nem lehet más közösségi platformmal reprodukálni, így termékspecifikus a megoldandó probléma. Ezt a Wall Street Journal szerint szándékosan bagatellizálta el az Instagram és a Facebook.

A Facebook nem reagált a WSJ és a Guardian megkeresésére, viszont közzétettek egy blogposztot, melyben elutasítják a Wall Street Journal vádjait. Azt írják, a riport kiemel és a valóságnak nem megfelelően, rossz fényben tüntet fel problémákat. Az Instagram közösségi kapcsolatokért felelős vezetőjének, Karina Newtonnak a nevével jegyzett blogbejegyzésben azt írják, a szorongás és a negatív összehasonlítás világjelenség, mely a közösségi médián kívül is jelen van. Emellett hivatkoznak egy Harvardon készült tanulmányra, mely a mérleghintahatást mutatja be: egy nap örül a közösségi hálózatnak a fiatal felhasználó, hisz kapcsolatot tarthat barátaival, ám másnap már mérges a platformra, ha közben összeveszett egy barátjával.

Newton szerint az Instagramnál rengeteget tesznek azért, hogy visszaszorítsák a netes bántalmazást, az öngyilkosságot, az önbántalmazást és az étkezési zavarokat. A platform nagy energiát fektet abba, hogy megértse, mitől érzik jól és rosszul magukat felhasználóik, milyen tartalmat szeretnek fogyasztani.

A problémával azért is különösképp fontos foglalkozni, mert a közösségi óriásnál tervben van egy 13 éven aluliaknak szánt, kizárólag gyerek felhasználóknak készülő Instagram elindítása. A tervet nagyon sok kritika és ellenzés érte gyermekvédelmi és adatbiztonsági oldalról is, ennek ellenére a Facebook kitart a projekt mellett.

(Borítókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / Getty Images)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM