A T-Rexnél ötször nagyobb ragadozó dinoszauruszt találtak

2021.09.18. 09:46
A Tyrannoszauruszok csak a csúcsragadozó kihalása után hódították meg a világot.

Még a Scorpius rexnél is durvább az a 90 millió évvel ezelőtt élt zsarnokgyík, amelynek maradványát a Calgary Egyetem munkatársai fedezték fel. A Tyrannosaurus Rex új faja a Ulughbegaszaurusz nevet kapta, és nagysága úgy viszonyult a korabeli a T-Rexekhez, mint egy grizzly a prérifarkashoz.

Az ősgyík nyolc métert is elérhette és egy tonnát nyomott. A T-Rexek ekkor még fejlődésük korábbi stádiumában jártak, és csak 200 kilósra nőttek meg.

A kutatók a fajt egy orosz paleontológus által a 80-as években talált állkapocstöredék alapján azonosították 2019-ben. A Calgary Egyetem munkatársai, Kohei Tanaka és Darla Zelenitsky később egy fogat is talált az állkapocshoz, és háromdimenziós modellezés segítségével tudták meghatározni az új fajt.

A kutatók meglepőnek találták, hogy csak most sikerült azonosítani egy ilyen nagy ragadozót. Úgy vélték, hogy felfedezésük nagyon izgalmas, mert az Ulughbegaszaurusz „egyértelműen jobb csúcsragadozó volt” és „valószínűleg elnyomta a T-Rexeket”.

Valószínűleg a Ulughbegaszaurusz kihalása tette lehetővé, hogy a tyrannoszauruszok csúcsragadozóvá váljanak Ázsiában és Észak-Amerikában 80-90 millió évvel ezelőtt és nagyobb fajokká fejlődjenek, mint az Albertoszaurusz, a Gorgoszaurusz és a T-Rex.

– vélekedett Zelenitsky.

A paleontológus rámutatott, hogy az Ulughbegaszaurusz máshogy táplálkozott, mivel pengeszerű fogai miatt inkább tépő harapása volt, szemben a T-Rex csontzúzó harapásával. Az Ulughbegaszaurusz 89 millió évvel ezelőtt halt ki, nem tudni miért.

Az ősállat egyébként Ulugh bégről, vagy Ulugbekről kapta nevét, aki Timur Lenk utódjaként uralkodott (1394-1449) a mai Irán területén. A csillagászként és költőként is ismert uralkodó eredeti neve Mirza Muhammad Taraghay bin Sanrukh volt, az Ulugh bég eredeti jelentése „Nagy Uralkodó”.

(People, Wikipedia)  • Hírek
  • Bankszámla