Elfújta a szél, nem jutott el telelő helyére a kis goda

2021.09.20. 21:27

Több ezer kilométert repült hiába egy Alaszkában fészkelő kis goda. A költözőmadár telelő helyére, Új-Zélandra tartott, ám az erős szél visszafordulásra kényszerítette, és 57 órás folyamatos repülés után tért vissza az alaszkai partokra.

A vándorlását a lábára rögzített jeladóval követte az új-zélandi környezetvédelmi minisztérium. A madár a Yukon és Kuskoksvim folyók deltájából indult útnak a Csendes-óceán déli része felé, azonban kétezer kilométer után olyan heves szélbe ütközött, hogy vissza kellett fordulnia.

A kutatók érdeklődéssel várják, mit fog most tenni a madár, meddig tart, amíg kipiheni magát, és hogy el tud-e még repülni Új-Zélandig.

Ugyanez a példány tavaly szintén heves szelekkel találkozott, ezért akkoriban egy hónapot töltött a csendes-óceáni Új-Kaledónia szigetein. A kis godák vándorútjuk alatt 11 ezer kilométert repülnek megállás nélkül, ez a madárvilág egyik leghosszabb vándorlása.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.