Rekord lehet: 2008 óta nem volt ilyen súlyos Facebook-leállás

GettyImages-1201955918
2021.10.04. 21:30 Módosítva: 2021.10.05. 06:43
Nem egyedi eset, hogy több órára leáll a világ egyik legnagyobb közösségi oldala, a Facebook, valamint a cég által birtokolt és üzemeltetett egyéb szolgáltatások. Összegyűjtöttük a korábbi nagy kimaradásokat.

Ahogy arról beszámoltunk, hétfőn, magyar idő szerint 17:45 körül világszerte leállt a Facebook, a Messenger, az Instagram és a WhatsApp. Minden szolgáltatás a Facebook tulajdonában van, megosztott infrastruktúrán keresztül üzemeltetik őket, így a közös leállás nem meglepő.

Ahogy az sem, hogy a világ egyik legnagyobb közösségi oldala felmondja a szolgálatot. Alább összegyűjtöttük a korábbi nagy leállásokat.

2019. március: az egyik leghosszabb kimaradás, amely során ugyan csak egy órára vált elérhetetlenné a Facebook, a Messenger, az Instagram és a WhatsApp, ám a hiba helyreállítása 14 órát vett igénybe, ami ez idő alatt alulműködést okozott.

2015. január: valamivel több mint 50 percre állt le a Mark Zuckerberg irányította közösségi oldal, amely később közleményben elismerte, hogy a saját hibája okozta a bakit. A Facebook a saját rendszerében akart valamit változtatni, azonban komplikáció lépett fel.

2014. júinus: 31 percre állt le a Facebook, ez a megbicsaklás is érintette a cég összes szolgáltatását. Azért is mérföldkő ez a dátum, mert innentől kezdve váltak „rendszeressé” a közösségi oldal kimaradásai, több nagy vállalat pedig viccet űzött belőle.

2013. október: ezúttal újságírónyelven szólva „nyomdahiba” lépett csak fel, a Facebook elérhető volt, de a felhasználók több mint négy órán keresztül nem tudtak posztolni. Ekkoriban a Facebooknak a becslések szerint 700 millió felhasználója volt.

2010. szeptember: több mint két órára elérhetetlenné vált a Facebook, ezúttal is saját fejlesztőinek bénázása miatt – ezt a cég utólag el is ismerte. A megoldás pedig a klasszikus „indítsa újra a készülékét” metódus lett.

2008: minden idők leghosszabb Facebook-leállása egy napig tartott, és egy bug (hiba) okozta. Akkoriban még „csak” 80 millió regisztrált felhasználója volt a közösségi oldalnak.

2007. július: az akkor hároméves Facebook üzemeltetésében még gyakran adódtak kisebb-nagyobb problémák, ezért bevett módszer volt, hogy „lekapcsolják” az oldalt, amíg a bugok javítása zajlik. Ez történt 2007-ben is, ám ekkor még jóval kevesebb felhasználónak okozott jóval kisebb problémát. Ma már más a helyzet: közel 3 milliárd regisztrált felhasználója van a Facebooknak.

FRISSÍTÉS: keddre virradó éjjel, magyar idő szerint néhány perccel éjfél előtt helyreállt a Facebook és a vállalathoz tartozó valamennyi közösségi szolgáltatás. A leállás majdnem hét órán keresztül tartott.

(Borítókép: NurPhoto / Getty Images Hungary)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM