Leállt a Facebook, az Instagram és a Messenger is

GettyImages-527461716
2021.10.04. 18:01 Módosítva: 2021.10.05. 06:51

Nem működik a Facebook, az Instagram és a Messenger, de még a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatás sem. 

A probléma nagy valószínűséggel nemcsak Magyarországot érinti, globális jelenség lehet.

DailyMail információi szerint magyar idő szerint néhány perccel 18 óra előtt állt le az összes szolgáltatás, szerverhibára hivatkozva. A Facebook, a Messenger, az Instagram és a WhatsApp is a Facebook tulajdonában van, megosztott infrastruktúrán működtetik őket, így egy esetleges szerverhiba mindre kihat.

A weboldalak leállását monitorozó Downdetector adatai alapján már több tízezer bejelentés érkezett a problémáról, csak Magyarországról legalább kilencezer panaszt küldtek a felhasználók. 

leállás.png
Fotó: downdetector.com

A Facebooknak ritkán vannak hasonló kihagyásai, a Mark Zuckerberg vezette cég ráadásul szinte sosem árulja el az okát. Legutóbb 2019-ben álltak le a Facebook szolgáltatásai több mint egy órára, akkor egy rutinellenőrzés számlájára írták.

Most se történt másként. Andy Stones, a Facebook kommunikációs munkatársa egy Twitter-bejegyzésben azt írta, hogy tudnak a problémáról, amely néhány embernél fellépett, és már dolgoznak azon, hogy minél előbb visszaálljon a rendszer:

Nem alakul jól a közösségimédia-óriás hete. Tegnap a CBS 60 Minutes című műsorában Frances Haugen, a cég korábbi munkatársa azt állította, hogy a vállalat tisztában van azzal, hogy az oldalaikat gyűlöletkeltésre és álhírek terjesztésére is használják, ám a Facebook inkább elrejtené ezekről a bizonyítékokat.

A történtekről Haugen egy több ezer oldalas belső dokumentumsorozatot nyújtott át a Wall Street Journal szerkesztőségének és egy szabályozótestületnek. Kedden állhat a szenátus albizottsága elé, hogy minderről tanúskodjon. 

A vádakat a Facebook visszautasította, ám addigra már a cég részvényei öt százalékot estek, ami idei legrosszabb teljesítménye. 

A Facebook leállásának egyvalaki biztosan örülhet, mégpedig a Twitter. A közösségi oldalt elárasztották azok, akik választ akarnak kapni arra a kérdésre, hogy az ő internetjükkel van-e baj, vagy más miatt nem töltenek be az alkalmazások. Őket köszöntötte a Twitter egy bejegyzéssel, amelyre 15 perc alatt gyűjtöttek is háromszázezer lájkot:

FRISSÍTÉS: keddre virradó éjjel, magyar idő szerint néhány perccel éjfél előtt helyreállt a Facebook és a vállalathoz tartozó valamennyi közösségi szolgáltatás. A leállás majdnem hét órán keresztül tartott.

(Borítókép: Mike Kemp / Getty Images)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM