16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Nem változtat a NASA az űrteleszkóp nevén

2021.10.06. 05:55 Módosítva: 2021.10.06. 05:55
Az űrügynökség igazgatójaként James Webb állítólag melegeket üldözött a hatvanas években.

A NASA úgy döntött, nem változtatja meg indulásra készülő űrteleszkópja nevét. A James Webb-űrteleszkóp (JWST) nevét adó egykori NASA-igazgatót azzal vádolták, hogy az ötvenes és hatvanas években leszbikusokat és melegeket üldözött el az amerikai űrügynökségtől. A NASA kivizsgálta az ügyet, és nem talált erre vonatkozó bizonyítékot.

Csalódott vagyok. Mivel nem tudom, hogy milyen tényezőket mérlegeltek, nehéz tiszteletben tartanom a döntést a jelenlegi név megtartásáról

– mondta Johanna Teske, a washingtoni Carnegie Intézet csillagásza.

Május óta ezerkétszázan írták alá azt a petíciót, amely az űrteleszkóp átnevezését követeli, mert a névadója egy olyan időszakban vezette az űrügynökséget, amikor a szövetségi hivatal alkalmazottait automatikusan kirúgták, ha kiderült, hogy nem megfelelő a szexuális orientációjuk. James Webb igazgatása alatt például 1963-ban kirúgtak egy homoszexuálisnak vélt férfit.

A NASA szeptember 27-én egymondatos közleménnyel zárta a vizsgálatát:

Nem találtunk olyan információt, amely indokolná a James Webb-teleszkóp nevének megváltoztatását.

James E. Webb (jobb oldalon) rakétamodelleket mutat be Harry S. Truman amerikai elnöknek 1961 novemberében
James E. Webb (jobb oldalon) rakétamodelleket mutat be Harry S. Truman amerikai elnöknek 1961 novemberében
Fotó: Smith Collection/Gado / Getty Images Hungary

Brian Odom, a NASA vezető történésze a Nature-nek úgy nyilatkozott, hogy a történetet lezártnak tekinti. Odom hozzátette, hogy „a Covid miatt kialakult körülményekhez képest a vizsgálat amennyire lehet, alapos és nagyon objektív volt”. Több munkatársuk átvizsgálta az archívumokat, kikérdezték a Webb karrierjével foglalkozó történészeket, és külsőst szerződtettek, aki Webb más kormányzati szerveknél befutott pályáját vizsgálta.

A vizsgálatról ugyanakkor nem adnak ki végső írott jelentést, annak ellenére, hogy júniusban átlátható döntést ígértek a tudományos közösségnek.

Nem néztek szembe

Az, hogy nyíltan visszautasítják, hogy meghallgassák a queer csillagászokat, olyan, mintha gyomorszájon ütöttek volna. Visszautasítják, hogy szembenézzenek a történelemmel. Ha ez nem megy, hogyan fogjuk megmutatni, hogy milyen elnyomásban volt része az embereknek?

– mondta Brian Nord, a FermiLab asztrofizikusa, a petíció elindítója.

James Webb 1961 és 1968 között vezette a NASA-t. Az ügynökség ebben az időszakban gőzerővel dolgozott a holdra szállás előkészítésén. Ebből következik, hogy Webb vezetése alatt távolították el az ügynökségtől a homoszexualitással vádolt Clifford Nortont 1963-ban.

Odom szerint Webb neve egyszerűen nem merült fel az ügyben. A róla elnevezett űrteleszkóp nevét 2002-ben kapta az akkori vezető Sean O'Keefe döntése alapján. A Hubble űrteleszkóp utódjának tekinthető JWST-t várhatóan decemberben juttatják fel.

(Nature)  • Tippek
  • Hírek