Sok százezer aszteroida fenyegeti a Földet

2021.10.06. 05:53 Módosítva: 2021.10.06. 05:53
Egy bolygóvédelmi radarhálózat lehet a megoldás.

Kínai csillagászok szerint akár az egymilliót is elérheti azoknak az aszteroidáknak a száma, amelyek pályája keresztezi bolygónkét. Becsapódási esélyük viszonylag alacsony és mind kisebb száz méternél, ezért kinetikus energiájuk elenyésző a dinoszauruszok pusztulásához vezető aszteroidához képest, önmagukban azonban mégsem jelentéktelenek, mert legalább egy atombomba pusztító erejével bírnak.

Gan Csingbo és kollégái tanulmányát a kínai Acta Astronomica Sinica tudományos folyóirat közölte. Csingbo professzor rámutatott, hogy ezeknek a rövid távú veszélyt jelentő aszteroidáknak a kis mérete és a nagy tömege megnehezíti az észlelésüket.

Pontosabb algoritmusok kellenek a becsapódási fenyegetést jelentő célpontok azonosításához, pályájának felrajzolásához és a becsapódás veszélyének felméréséhez

– fogalmazott.

A tízméteres léptékű aszteroidákat általában nem tekintik komoly fenyegetésnek, ezért nem is igazán tartják számon őket. A kínai tudósok szerint azonban sokba kerülhet, ha ezt a fenyegetést félvállról vesszük.

Aszteroida- és rakétafelderítés

A 2013-ban az oroszországi Cseljabinszk felett felrobbant aszteroida 19 méter átmérőjű lehetett, de 30 hirosimai bomba energiájával csapódott a légkörbe. A meteor látványos tűzgömbbel robbant fel, és bár senki sem veszítette életét, közel ezerötszázan megsérültek a lökéshullám miatt betörő ablakoktól.

A globális adatbázis 700 olyan aszteroidát ismert, amelynek van rá esélye, hogy a Földbe csapódik a következő száz évben. Ezek közül öt egy az ezerhez a becsapódási esélye, ami javulhat, de romolhat is a pályájuk változásával.

A kínai kutatók szerint a veszélyes aszteroidák száma százezertől egymillióig terjedhet. Ezek az eddig elhanyagolt objektumok a Naprendszer adott részein találhatók, és egymáshoz hasonló pályán mozognak.

Csen Ping professzor a South China Morning Postnak elmondta, hogy nincs ok a pánikra, hiszen a kínai állam a legnagyobb bolygóvédelmi radarhálózatának kiépítését tervezi.

A Hong Kong-i lap kiemelte, hogy az Egyesült Államok önálló űrhaderővel rendelkezik, az űrbeli helyzet ezért elkerülhetetlenül a konfrontáció felé tart. Kínai oldalról ezért fontos egy bolygóvédelmi rendszer kiépítése, ami gyakorlatilag rakétavédelmi rendszerként is működhet.

(South China Morning Post)  • Hírek
  • Hírek