Különös égi jelenséget okozott a vulkán La Palma szigetén

cumbrevieja amo 2021274 lrg
2021.10.18. 11:29

A Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén szeptember 19-én tört ki a Cumbre Vieja vulkán ötven év nyugalom után. A két héten át tartó vulkáni aktivitás jelentős része a szárazföldre korlátozódott, a kiömlő láva épületeket, utakat és mezőgazdasági területeket is elpusztított, a sziget egy részét le kellett zárni.

Látványos légköri jelenségek október 2-ig nem kísérték a vulkánkitörést, de akkor már gyakoribbá vált a tűzhányó robbanásokkal kísért aktivitása, melyet a Kanári-szigetek Vulkanológiai intézete folyamatosan figyelt. Az első szembetűnő légköri jelenséget, mely a Cumbre Vieja kitöréséhez köthető, a NASA Terra műholdja is megörökített október 4-én. A felvételen egy dél felé tartó sűrű hamufelhő látható, ez vulkánkitörések során egy viszonylag gyakori légköri jelenség.

A kitörés nem volt olyan erős, hogy annyi hamu és gáz kerüljön a légkörbe, hogy az tartós hatást gyakoroljon az éghajlatra és az időjárásra, a légi közlekedést azonban átmenetileg leállították a szigeten a 3 kilométer magasra lövellő hamu miatt. Kellően erős volt viszont a vulkánkitörés ahhoz, hogy felfelé törő légoszlop alakuljon ki, mely egy ritka égi jelenséget eredményezett.

Ezt a Terra műhold párja, az Aqua rögzítette az űrből, illetve a vulkanológiai intézet timelapse felvételen a Földről is.

Az erőteljesen emelkedő légoszlopot erupciós, azaz kitörési oszlopnak is nevezik, forró hamuból és gázokból áll. A levegőnél könnyebb, vízgőzt és más gázokat tartalmaz. A vulkanológiai intézet mérései szerint 5,3 kilométeres magasságig emelkedik, ahol egy szárazabb, melegebb légréteggel (inverzió) találkozik, mely nem engedi továbbemelkedni az erupciós oszlopot, így az szétterülve, vízszintesen mozog tovább.

Mivel a vulkánkitörések erőssége ingadozó, így az erupciós oszlop „lüktetése” is változó, ez pedig koncentrikus gravitációs hullámokat hoz létre a hamufelhőben. Ezen hullámok fizikája azonos a vízfelszínen létrejövőkével, melyeket például egy tóba hajított kavics okoz.

(Felhasznált források: NASA Earth Observatory, Űrvilág)

(Borítókép: Lauren Dauphin / NASA)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport