David Attenborough: Mi okoztuk ezt, ha most nem cselekszünk, késő lesz

2021.10.26. 18:28

Azonnal tenni kell a klímaváltozás ellen, mert különben már késő lesz a bolygó számára – figyelmeztetett David Attenborough brit természettudós a vasárnap kezdődő glasgow-i klímacsúcs előtt. A COP26 klímakonferencia az emberiség legjobb esélyének azt tartja, ha a globális átlaghőmérséklet növekedése nem haladja meg az 1,5 Celsius-fokot az iparosodás előtti átlaghőmérséklethez képest.

A 95 éves brit természettudós David Shukmannek, a BBC tudományos szerkesztőjének elmondta, hónapról hónapra egyre jelentősebbek és vitathatatlanabbak azok a változások, amelyek a bolygónkon történnek, és amelyeknek pusztító hatásait tapasztaljuk. Hozzátette:

ha nem cselekszünk most, már késő lesz.

David Attenborough azt is kiemelte, hogy a gazdagabb nyugati országoknak, például az Egyesült Királyságnak segítenie kell a klímaváltozás miatt otthonukat elvesztő menekülteknek.

Mi okoztuk ezt, a mi ipari termelésünk az egyik fő tényező a klímaváltozásban, tehát erkölcsi felelősségünk van abban, hogy segítsünk

 – fogalmazott. 

David Attenborough október elején reménykeltőnek nevezte a klímacsúcsot, szerinte most először az egész világ hallani fogja az érveket, a problémák elemzését és azt is, hogy mi lehet a megoldás.

A világ vezetőit, akik a glasgow-i klímakonferenciára érkeznek, Boris Johnson brit kormányfő üdvözli majd. A csúcstalálkozón várhatóan II. Erzsébet királynő is megjelenik, aki állítólag szintén aggodalommal figyeli a késlekedést a klímaváltozás elleni küzdelemben.

(via BBC, MTI)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.