Amerikai pénzből finanszírozták a kutatást, amely végül a koronavírus fertőzőbbé válásához vezetett

GettyImages-1198673369
2021.10.31. 09:55
Az EcoHealth nevű nonprofit vállalat a hírhedtté vált vuhani víruslaboratóriummal működött együtt, méghozzá az amerikai adófizetők pénzéből.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institutes of Health, NIH) igazgatóhelyettese, Lawrence Tabak az Amerikai Egyesült Államok Képviselőháza egyik bizottságának október 20-án keltezett és néhány nappal később széles körben is ismertté vált levelében gyakorlatilag elismerte, hogy az intézet olyan kutatásokat finanszírozott, amelyek a denevérekben előforduló koronavírusok fertőzőbbé válásához vezettek, ráadásul az emberekre való átterjedés lehetőségével. Tették mindezt egy alvállalkozón, az EcoHealth nevű nonprofit vállalaton keresztül, amely az azóta hírhedtté vált vuhani víruslaboratóriummal működött együtt. Mivel az NIH működtetője az Egyesült Államok Egészségügyi Minisztériuma, így ez a gyakorlatban annyit jelent,

hogy mindez az amerikai adófizetők pénzéből történt.

Ez azért is váratlan fejlemény, mert az intézet, illetve a nevében eddig nyilatkozók, elsősorban Dr. Anthony Fauci, az előző és a jelenlegi amerikai elnök egészségügyi tanácsadója, illetve Francis Collins, az NIH igazgatója eddig ezt következetesen tagadták.

Mostani magyarázatuk szerint az alvállalkozó, vagyis az EcoHealth Alliance jelentése késve, csak idén augusztusban érkezett meg a 2018–19-es kutatási periódusról. A beszámoló ijesztő részleteket tartalmaz, miszerint az NIH pénzén az EcoHealth azt vizsgálta, hogy a denevérekben előforduló koronavírusokból származó tüskefehérjék képesek lehetnek-e az emberi ACE2-receptorhoz kötődni. Ismerősen hangzik?

Emlékeztetőül: a jelenleg zajló világjárványt olyan koronavírusok okozzák, amelyek tüskefehérjéje képes az emberi ACE2-receptorhoz kötődni.

Az EcoHealth és a Vuhani Virológiai Intézet munkatársai ezen kísérletek során olyan koronavírust találtak, amely az emberi fertőzéseket modellező, egereken végzett vizsgálatok során legalább tízszer súlyosabb betegséget okozott a vártnál, illetve a természetben előforduló koronavírusoknál. Az NIH beszámolója hozzáteszi, hogy ez „váratlan fejlemény” volt, ami a tudományban olykor bizony előfordulhat, és hogy ezt az alvállalkozónak azonnal jelentenie kellett volna, de nem tette meg. Az NIH ezért az EcoHealthet felszólította, hogy öt napon belül minden további, eddig elhallgatott részletet közöljön. Úgy tűnik tehát, hogy a most napvilágot látott dokumentum az alvállalkozó felelősségét hangsúlyozza. 

A levél továbbra is cáfolja, hogy az NIH, tehát közvetve az amerikai kormány amerikai adófizetők pénzén finanszírozott kísérlete vezetett volna a SARS-CoV-2, vagyis a világjárványt okozó vírus létrejöttéhez, annak ellenére, hogy az általuk létrehozott mutáns azzal 96-97 százalékban megegyezik. 

Az ügyben Dr. Fauci és Collins is magyarázkodni kényszerült. Előbbi azt bizonygatta, hogy minden eddigi jelentésében az igazat mondta, mivel mostanáig nem tudott az EcoHealth eredményeiről. Collins pedig újra kijelentette, hogy minden olyan állítás, miszerint az NIH-nek köze lehet a világjárványt kiváltó vírus létrejöttéhez, „bizonyíthatóan téves”. Arról egyikük sem beszélt, hogy miért vártak mostanáig a Képviselőháznak írt beszámolóval, ha alvállalkozójuk már augusztusban jelentette feléjük a történteket. Az ügy mindenesetre nagyon rosszul jött az NIH-nek, kérdéseket vetve fel a közpénzek felhasználásával kapcsolatos gyakorlatukról. 

Ez a transzparencia fontosságának szomorú hiányát mutatja

– nyilatkozta az ügyről David Relman, a Stanford Egyetem mikrobiológusa. „Az NIH és az EcoHealth még sok magyarázattal tartozik az üggyel kapcsolatban” – tette hozzá. 

Közben Kína politikai támadásnak minősítette az Amerikai Egyesült Államok hírszerzési ügynökségei által közzétett jelentést. Az ázsiai ország tagadja a dokumentumban foglalt megállapításokat, és egyben felszólította Joe Bidenéket, hogy hagyjanak fel a további vádaskodásokkal. Mint ismert, a „laborszökevény-elmélet” azt feltételezi, hogy a vírus egy vuhani kutatóintézetből terjedt el, abban a városban, ahol először jelentették a fertőzést. Ezt a mai napig nem tudták bizonyítani.

(Borítókép: A vuhani víruslaboratórium 2020. február 4-én. Fotó: TPG / Getty Images)  • Tippek
  • Árfolyam