Drámaian csökkent a vakcinák hatékonysága hat hónap alatt

2021.11.05. 18:41
Amerikai tudósok kimutatták, mennyit csökken több hónap elteltével az új típusú koronavírus okozta Covid–19 elleni védőoltások hatékonysága.

Miután uralkodóvá vált a delta-variáns, az Egyesült Államokban használt mindhárom vakcina veszített a hatékonyságából 35 és 85 százalék közötti mértékben  a veteránokkal végzett nagyszabású amerikai kutatás alapján .

A tudósok majdnem nyolcszázezer amerikai veterán adatait elemezve azt találták, hogy március elején, amint a delta-variáns terjedni kezdett szerte az országban, a három oltóanyag nagyjából egyenlő mértékben védett a fertőzéstől.

A következő hat hónapban azonban drámaian csökkent a hatékonyságuk.

A Science című tudományos folyóiratban olvasható, hogy  szeptember végére

  • a Moderna kétdózisú vakcinájának hatékonysága a márciusban mért 89 százalékról 58-ra csökkent;
  • a Pfizer–BioNTech szintén kétdózisú oltóanyagának hatékonysága ugyanebben az időszakban 87-ről 45 százalékra esett vissza;
  • míg a Johnson and Johnson egydózisú vakcinájának hatékonysága 86-ról 13 százalékra zuhant.

A három vakcina Covid–19 miatti halálozástól való védereje kevésbé csökkent, júliusra azonban, amikor a delta-variáns dominánssá vált, már nagy különbségek mutatkoztak az oltóanyagok között.

  • A Modernával oltott, 65 éves vagy annál idősebb veteránok, akik megfertőződtek, 76 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg a betegség következtében, mint hasonló korú, de oltatlan társaik.
  • A Pfizer–BioNTech vakcinájával védett, de megfertőződött szintén idős veteránok a halálozás hetven százalékkal kisebb kockázatával néztek szembe, mint az azonos korú oltatlanok.
  • Az idős, Johnson and Johnsonnal oltott, de megfertőződött veteránok csak 52 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg a Covid–19 miatt, mint a velük egyidős oltatlanok.
  • A 65 év alatti veteránok esetében a Pfizer 84, a Moderna 82 százalékkal, a Johnson and Johnson egydózisú oltása 73 százalékkal növelte a halálos kimenetel elkerülését az oltatlanokhoz képest.

Az amerikai járványügyi központ (CDC) legalább két hónappal a vakcina felvétele után emlékeztetőoltást javasol mindazoknak, akiket Johnson and Johnsonnal oltottak. Azoknak a 65 év felettieknek, akik egészségi állapotuk miatt sérülékenyek, valamint a nagyobb közösségben – ápolási otthonban, kórházban vagy hasonló helyen – élőknek, akik a másik két vakcinát kapták, hat hónappal a második dózis felvétele után szintén javasolják az újabb oltást.

Az új tanulmány a három vakcina hatékonyságának az eddigi legátfogóbb összehasonlítása Egyesült Államok-szerte: az ország fegyveres erőinek 780 225 veteránját követték február elsejétől október elsejéig.

A résztvevők közül majdnem félmillióan felvették az oltások valamelyikét, valamivel kevesebb mint háromszázezren nem. Mivel volt katonákról van szó, nagyjából hatszor annyi férfi vett részt a kutatásban, mint nő. Mintegy 48 százalékuk volt 65 éves vagy idősebb, 29 százalékuk 54–64 év közötti, 24 százalékuk 50 év alatti. Noha az idősebbek nagyobb valószínűséggel vesztették életüket a Covid–19 miatt, a vakcinák adta védettség csökkenése mind az idősebbeknél, mind a fiatalabbaknál megfigyelhető volt.  • Hírek
  • Megtakarítás