16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Kihalás veszélyezteti a Föld teknőseinek felét

Geochelone platynota by OpenCage copy
2021.11.16. 16:46

A teknősfajok több mint ötven százaléka veszélyeztetett – derült ki a világ teknőseiről készült atlasz legújabb kiadásából.

Az amerikai, francia, ausztrál és német tudósok által elkészített, A világ teknősei című atlasz kilencedik kiadása a Föld mind a 357 teknősfajának részletes leírását tartalmazza, mellette pedig a fajok veszélyeztetettségi állapotáról is képet ad, és összehasonlítja jelenlegi és eredeti élőhelyüket is – írta meg az MTI a Phys.Org tudományos-ismeretterjesztő hírportál cikke nyomán.

Az atlasz adatai szerint a világ teknősfajainak mintegy felét a kihalás fenyegeti. Százhetvenegy teknősfaj veszélyeztetett, öt faj és alfaj már teljesen kihalt.

Ezekre az állatokra jelentős hatással van élőhelyük elvesztése, túlzott befogásuk emberi fogyasztásra és a kisállat-kereskedelem.

„Különösen érintettek a nagytestű fajok, amelyeknek különleges az élőhelyük. Például valamennyi nagy ázsiai teknősfaj, amely eredetileg a folyók torkolataiban élt, a kihalás szélén áll. Élőhelyeik csökkentek, tojásaikat emberek rabolják el, és a nagytestű állatokat még ma is leölik a húsukért” – mondta az atlasz kapcsán Uwe Fritz, a német Senckenberg Kutatóintézet és Természettudományi Múzeum kutatója.

A tanulmány szerint a teknősök a világ leginkább veszélyeztetett gerincesei, csak az emberszabásúak vannak nagyobb arányban a kihalással fenyegetett fajok vörös listáján.

Szinte az összes teknősfaj elterjedtségi területe drasztikusan csökkent az eredeti élőhelyükkel összehasonlítva. A Burmában élő Batagur trivittata (a köznyelvben gyakran burmai teknős), a Mianmarban honos Geochelone platynota (burmai csillagteknős) és a dél-afrikai Psammobates geometricus (geometrikus teknős) fajok élőhelyei mintegy kilencven százalékkal csökkentek.

„Ezek a drámai számok azt jelentik, hogy amilyen gyorsan csak lehet, átfogó védelmet kell biztosítani a teknősöknek. Különben ezek a fajok, amelyek a dinoszauruszok felemelkedésének és kipusztulásának a tanúi voltak, teljesen elvesznek” – figyelmeztetett Fritz.

(Borítókép: Burmai csillagteknős. Fotó: Wikipédia)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.