16:00, December 10.
Marokkó 0
Portugália 0
al-Tumama Stadion Negyeddöntő
20:00, December 10.
Anglia 0
Franciaország 0

Túlélte az kaliforniai tüzeket Észak-Amerika egyik legveszélyeztetettebb emlőse

2021.11.16. 22:11

Joggal nevezhető született túlélőnek a Sierra Nevada-i vörösróka, hiszen ez az állat túlélte a nyáron tombolt kaliforniai erdő- és bozóttüzeket Észak-Amerikában. 

A vadvédelem közlése szerint az apró róka, amely a Sierra Nevada magas csúcsain, valamint a Kalifornia és Oregon államban húzódó Cascade-hegység déli térségében él, a világ egyik legritkább emlőse. Populációjának méretét ugyan nem ismerik a szakemberek, akik azt feltételezik, hogy már csak néhány tucatnyi, becslések szerint 18-39 egyed él a Sonora-hágó, az északi Yosemite és Mono Creek térségében.

A szakemberek maximum 15-re becsülik az egyedeik számát a Lassen Vulkanikus Nemzeti Parkban és Nemzeti Erdőben, illetve annak térségében, ahol a nyári tűzvészek majdnem egymillió hektárnyi területet emésztettek fel. Az állat 41 évvel ezelőtt veszélyeztetett fajnak nyilvánították Kaliforniában és idén nyáron szövetségi védelmet is kapott a veszélyeztetett fajokról szóló törvény értelmében.

A kutatók 2018-tól számos rókára műholdas követőt helyeztek, ezek segítségével legalább négy egyedről már tudható, hogy túlélték a hatalmas pusztítást. Az egyik szerencsés egy Tule nevű nőstény, amely legalább két kölykét gondozta, amikor a nemzeti erdő vadonját az erdőtűz fenyegette.

A nyomkövető azt jelezte, hogy Tule északra vándorolt, amikor a tűz elérte élőhelye körzetét, majd visszatért, amikor eloltották a lángokat

– mondta Jennifer Carlson, a kaliforniai hal- és vadvédelmi szolgálat környezetkutatója, aki szerint a három másik társáról is kiderült, hogy életben vannak a nemzeti park mintegy kétharmadát felemésztő tűz után. Az viszont sajnos nem biztos, hogy kölykeik életben vannak, a szakemberek még nem tudták felmérni a leégett területet.

(via MTI)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.