Elpusztult az orvvadászok csapdájában fél ormányát elvesztő kiselefánt

2021.11.21. 11:03

Az életmentőnek szánt amputálás és a gondos orvosi ellátás ellenére november 16-án, kedden az indonéziai Szumátra szigetén elpusztult egy szumátraielefánt-borjú, amelynek ormányát korábban szétroncsolta egy vadorzók által állított csapda.

„Minden tőlünk telhetőt megtettünk, de semmi sem segített, a megmaradt ormány elfertőződött, és nem működött többé” – idézte az MTI az Aceh tartomány természetvédelmi hivatalát vezető Agus Arianto BBC-nek adott nyilatkozatát.

Az ázsiai elefánt ritka, kihalás fenyegette szumátrai alfajához tartozó borjúra drótcsapdával az ormányán, nagyon legyengült állapotban találtak rá vasárnap Jaya régióban, egy Alue Meuraksa nevű erdei faluban. Az indonéz hatóságok szerint az egyéves nőstényt csordája hátrahagyhatta, mert nem tudott segíteni rajta.

Hétfőn egy elefántmentő központban véglegesen amputálták félig leszakadt ormányát, hogy megmentsék az életét, de az elefánt az este folyamán az átélt stressztől és a terjedő fertőzéstől lebetegedett, és kedd reggel elpusztult. Rika Marwati állatorvost megrázta a kiselefánt halála, mert a műtét után úgy látszott, hogy nagyon jó állapotban van. Mivel a fertőzés a feltételezettnél előrehaladottabb volt, a borjú vélhetően már hosszabb ideje küszködött a drótcsapdával az ormányán.

Természetvédők szerint a pandémia miatt fokozódott az orvvadászat Szumátrán, mivel a falusiaknak vadászniuk kell, hogy fenn tudják tartani magukat.

Júliusban egy lefejezett elefántot találtak meg a feje nélkül egy Aceh tartománybeli olajpálma-ültetvényen. A rendőrség az orvvadászt és további négy embert is letartóztatott, őket azzal vádolták meg, hogy vásároltak az elpusztított állat agyarából. Akár öt év börtön és százmillió rúpiás (2,2 milliárd forintos) pénzbüntetés vár rájuk, ha bűnösnek találja őket a bíróság.

Az elmúlt kilenc évben csupán Aceh tartomány keleti részén 25, súlyosan veszélyeztetett státuszú szumátrai elefánt pusztult el orvvadászok zsákmányaként. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2012-ben sorolta a súlyosan veszélyeztetett állatok közé a szumátrai elefántokat jelentősen megcsappant populációjuk miatt és azért, mert 25 év alatt potenciális élőhelyük több mint 69 százalékát vesztették el.

Az indonéziai erdészeti és környezetvédelmi minisztérium adatai szerint 2014-ben még 1300 szumátrai elefánt alkotta a populációt, de számuk az utóbbi hét évben felére, 693 példányra esett vissza.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.