16:00, December 10.
Marokkó 0
Portugália 0
al-Tumama Stadion Negyeddöntő
20:00, December 10.
Anglia 0
Franciaország 0

Magányos kutyáknak fejlesztettek telefont, hogy felhívhassák a gazdit

2021.11.21. 17:42

A magányos kutyák nemsokára talán „felhívhatják” távol lévő gazdájukat egy új eszközzel, amelynek fejlesztésén brit és finn kutatók dolgoznak.

A DogPhone nevű eszköz működési elve az, hogy ha a kutya felkap egy labdát, abban egy beépített gyorsulásmérő elindít egy laptopot, amely videóhívást kezdeményez, és a gazdát tárcsázza.

A kutyamobilt a Glasgow Egyetem kutatója, Ilyena Hirskyj-Douglas találta fel a finnországi, Aaltói Egyetemen dolgozó kollégáival és egy Zack nevű labrador segítségével. Hirskyj-Douglas megmutatta négylábú „laborasszisztensének” az eszköz működését, majd 16 napra odaadta neki. Mint az a kutatás-fejlesztés eredményeit bemutató tanulmányból kiderült, néhány véletlen hívás mellett a labrador felhasználta az eszközt arra, hogy kapcsolatba lépjen a gazdájával, és megmutassa neki a játékait.

Hirskyj-Douglas a Zack által indított videóhívásokat fogadva megmutatta kutyájának az irodáját, egy éttermet és egy utcai mutatványost, amivel sikerült a laptop képernyője elé csalni az állatot. Hirskyj-Douglas szerint nem lehet biztosan tudni, hogy a kutya tudatában volt-e a labda megmozgatása és a videókapcsolat létrejötte közti ok-okozati összefüggésnek, de tény, hogy több alkalommal is határozott érdeklődést tanúsított a képernyőn látottak iránt, és ugyanúgy viselkedett, mint a fizikai együttlétlétek alkalmával.

Az eszköz működését a kutatás vezetője és Zack ebben a riportban prezentálja is:

A kutatók remélik, hogy a még további tesztelésre váró DogPhone segíthet csökkenteni az egyedüllét okozta szorongást az úgynevezett pandémiakutyáknál, azoknál a házi kedvenceknél, amelyek a koronavírus-járvány miatt elrendelt lezárások idején hozzászoktak az állandó emberi jelenléthez.

(Forrás: Guardian, MTI)  • Hírek
  • Hírek