16:00, December 06.
Marokkó 1
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06. ÉLŐ
Portugália 4
Svájc 1

Új barlangot fedeztek fel magyar geológusok

2021.11.22. 18:29

Eddig nem ismert barlangot fedeztek fel Mátraverebély–Szentkúton. A Novohrad–Nógrád Geopark geológusai a nemzeti kegyhelytől mintegy ötszáz méterre, egy elhagyott kőbányában találták meg a természeti képződményt.

A szakemberek a szentkúti bazilikához közel, a Meszes-hegy oldalában, az erdőben egy legalább száz éve elhagyott kőbányára figyeltek fel, amelynek a falából hosszabb üreg nyílt. A geológusok egyöntetűen megállapították, hogy barlangról van szó.

Az üreg kilencméteres hosszúsága, másfél-két méteres magassága nem igazán üti meg az emberek ingerküszöbét, de keletkezése annál izgalmasabb

– mondta Prakfalvi Péter geológus, aki kollégájával, Gaál Lajossal fedezte fel a képződményt. Teóriájuk szerint a kőbánya alatt egy megközelítőleg 15 millió éves völgynek a hajlata ismerhető fel, amelyben egykor patak folyt. Ebbe ömlött bele a körülbelül 1200 Celsius-fok hőmérsékletű andezitláva abból a vulkánból, amely a Mátra és a Cserhát hegyeit is alakította. A forró kőzet a vízzel való érintkezéskor nagy mennyiségű gőzt szabadított fel, ami felfújta az andezitet, így keletkezett ez a hólyagüreg.

Mivel az 1900-as évek elején nyithatták ki a bányászok ezt az üreget, a járatban nincs esély régészeti vagy őslénytani leletek felbukkanására. A szakemberek szerint sokan ismerhették a barlangot, de nem tudatosodott bennük, hogy természetes úton keletkezhetett. Most ezt ismerték fel, és kezdeményezni fogják a Bükki Nemzeti Parknál a barlang nyilvántartásba vételét.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.